ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ενεργειακά αυτόνομο το «Ροδοπούλειο»

*Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων και Greenpeace

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2017 22:35
Η συνεργασία του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη, οδηγεί στη σύναψη πρωτοκόλλου για κοινές δράσεις προώθησης της ηλιακής ενέργειας. Η έγκριση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Greenpeace θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου Η συνεργασία του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη, οδηγεί στη σύναψη πρωτοκόλλου για κοινές δράσεις προώθησης της ηλιακής ενέργειας. Η έγκριση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Greenpeace θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου

Μια νέα εποχή για την πόλη και το περιβάλλον εγκαινιάζει ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Greenpeace.

Φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί στο 4ο Γυμνάσιο Λάρισας και η καινοτομία του εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικής δομής του Δήμου που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις δομές που στεγάζονται στο «Ροδοπούλειο» και βρίσκεται στο Αβέρωφ.

Το έργο αυτό δείχνει τον δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως χιλιάδες ευρώ και να τα κατευθύνει σε αναπτυξιακές δράσεις ή δράσεις κοινωνικής πολιτικής χάρη στην εικονική αυτοπαραγωγή. Ειδικότερα η Greenpeace θα συνεργαστεί με τον Δήμο Λαρισαίων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές, δασκάλους και γονείς που αφορούν στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της ηλιακής ενέργειας.

Η Greenpeace συμβολικά θα δωρίσει το πρώτο σύστημα φωτοβολταϊκών για εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας, ενδεικτικής δυναμικότητας 20kWp, στο 4ο Γυμνάσιο Λάρισας. Η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα συμψηφίζεται καλύπτοντας ανάγκες του «Ροδοπούλειου». Το κόστος μελέτης, αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος θα επιβαρύνει αποκλειστικά την Greenpeace και τους υποστηρικτές της.

Η Greenpeace, σε συντονισμό με τον Δήμο Λαρισαίων, θα αναλάβει την επικοινωνιακή προώθηση του έργου αναδεικνύοντάς το ως ένα πρωτοποριακό έργο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο, με τον οποίο αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα αναδειχθεί ότι δεν χρειάζεται πλέον η τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο σημείο κατανάλωσης, ο μεγαλύτερος και ανεξάντλητος πόρος της χώρας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και να συνδράμει σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Ο Δήμος Λαρισαίων δεσμεύεται να υλοποιήσει επένδυση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών για την κάλυψη αναγκών των κοινωνικών δομών του Δήμου. Η επένδυση αναφέρεται σε συστήματα φωτοβολταϊκών συνολικής δυναμικότητας τουλάχιστον 200kWp, τα οποία θα τοποθετηθούν σε χώρους που θα επιλεχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με μελέτη κόστους-οφέλους που θα εκπονηθεί από την Greenpeace. Σκοπός της επένδυσης είναι να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση προμελέτη που έχει προηγηθεί το κόστος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τις 200.000 ευρώ. Το όφελος που θα έχει ο Δήμος από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται στις 33.000 ευρώ τον χρόνο και σε έξι χρόνια αναμένεται να γίνει η απόσβεση της επένδυσης. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων. Είναι μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες του Δήμου Λαρισαίων», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να αξιοποιήσει τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σύγκριση με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Η πρακτική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τον Δήμο, ποσό που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20kWp που θα τοποθετηθεί στο 4ο Γυμνάσιο θα καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών του «Ροδοπούλειου». Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει για τον Δήμο θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις.

Στόχος της Greenpeace είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράγει πόρους που θα κατευθύνονται σε νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και δίνει ανάσα στα ταμεία των Δήμων.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Greenpeace έφερε η συνεργασία του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού σε δράσεις για την προώθηση της εκστρατείας για την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας. Το γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα έχει αναλάβει μια εκστρατεία για την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτά πρότεινε και στον Δήμο Λαρισαίων να πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις για την προώθηση της εκστρατείας αυτής.

Η έγκριση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Greenpeace θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα.

Έτσι, λοιπόν η δημοτική αρχή θα ζητήσει από το σώμα να λάβει υπόψη του «τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και τη μετάβαση σε ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας που να στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές. Την εμπειρία της Greenpeace – στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών – να προωθεί πολιτικές πρωτοβουλίες, οικονομικά εργαλεία και κοινωνικές αλλαγές που υπηρετούν την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας (virtual net-metering) και αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας της χώρας βοηθώντας στη γρήγορη μετάβαση της Ελλάδας στην ηλιακή οικονομία.

Τη σημαντική ευκαιρία που απορρέει από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο τοπικό επίπεδο, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτικών ταμείων.

Την ανάγκη συνεργασίας των δύο φορέων για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο» και να προχωρήσει στην έγκριση της σύναψης πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Greenpeace, για την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

Ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί σε συνεργασία με την Greenpeace πιλοτικό προγράμμα παρεμβάσεων στα σχολεία της πόλης με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια των συστημάτων θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος κοινωνικών δομών του Δήμου, εξοικονομώντας έτσι χρήματα που μπορούν να ανακατευθυνθούν σε περαιτέρω κοινωνικές δράσεις.

Ενδεικτικά οι δύο φορείς θα αναπτύξουν τις δράσεις αυτές με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

Ιούλιος 2017: Έγκριση του πρωτόκολλου συνεργασίας από το ΔΣ του Δήμου Λαρισαίων. Κοινή συνέντευξη Τύπου και υπογραφή του πρωτόκολλου από τον Δήμαρχο Λαρισαίων και εκπρόσωπο της Greenpeace.

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017: Εγκατάσταση του συστήματος φωτοβολταϊκών από την Greenpeace (με την αφορμή της νέας σχολικής χρονιάς).

Οκτώβριος 2017: Ολοκλήρωση σύνδεσης συστήματος με το δίκτυο και λειτουργία του. Εγκαίνια.

Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017: Δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2018: Εγκατάσταση συστημάτων από τον Δήμο που θα καλύπτει ανάγκες των κοινωνικών δομών της πόλης.  

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass