Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ» 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ανακυκλώστε ή πληρώστε» το μήνυμα Σ. Φάμελλου σε δημάρχους

*Καινοτόμες προτάσεις για κατάργηση των κάδων και αποκομιδή σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα και για κάδους με… ονοματεπώνυμο συζητήθηκαν χθες στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017 22:47

 «Ανακυκλώστε ή πληρώστε» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Αν μετά το 2020 ως χώρα δεν ανακτούμε και ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την Ε.Ε., όχι για την παράνομη λειτουργία χωματερών, αλλά πλέον για την ταφή απορριμμάτων», εξήγησε και επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το τέλος ταφής, το οποίο ξεκινά από τα 35 ευρώ τον τόνο και φθάνει ως τα 50-60 ευρώ ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία δεν τυγχάνουν επεξεργασίας (αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στον ΧΥΤΑ Λάρισας καταλήγουν κάθε χρόνο 100.000 τόνοι απορριμμάτων, τότε το τέλος ταφής στον νομό συνεπάγεται επιβάρυνση για τους δημότες των 7 δήμων τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Ο κ. Σ. Φάμελλος δεν παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή του τέλους ταφής για το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «κρυβόμαστε έξι χρόνια τώρα», υποστήριξε, πάντως, ότι αυτό πρέπει να τεθεί ως αντικίνητρο για τη μη ταφή και μη διαλογή των απορριμμάτων. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη από το τέλος ταφής να μην καταλήγει «ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό», αλλά να χρηματοδοτούνται δράσεις ανακύκλωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συμφώνησε με την πρόταση που κατέθεσαν δήμαρχοι ως κίνητρο ανακύκλωσης να ζυγίζονται τα υλικά ανακύκλωσης από κάθε οικογένεια και αναλογικά να μειώνεται το τέλος ταφής που θα πληρώνει.

Γενικότερα, ο κ. Σ. Φάμελλος προέτρεψε τους δημάρχους να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της ανακύκλωσης κι έθεσε ως στόχο τα επόμενα 2,5 χρόνια το ποσοστό ανακύκλωσης να αυξηθεί στο 50%. «Σήμερα οι δήμοι ανακυκλώνουν μόλις το 6% κατά βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων τους. Τα επόμενα χρόνια, αυτό πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ένα άλλο 10% θα προέλθει από τα οργανικά απόβλητα, ενώ ανάλογο ποσοστό αναμένεται και από την ελεύθερη αγορά.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΔΟΥΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις – τοποθετήσεις των δημάρχων, ο κ. Σ. Φάμελλος, αφού ξεκαθάρισε πως «τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα», τους προέτρεψε να μελετήσουν και να εφαρμόσουν διάφορα μοντέλα όπως:

-Αυτό που εφαρμόζεται ήδη στη Σπάρτη όπου υπάρχουν κάδοι με… ονοματεπώνυμο, δηλαδή συγκεκριμένοι κάδοι που κάθε οικογένεια εναποθέτει τα απορρίμματά της πληρώνοντας με βάση τον όγκο απορριμμάτων.

-Αυτό που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχουν κάδοι αλλά οι πολίτες εναποθέτουν τα απορρίμματά τους συγκεκριμένη ώρα και ημέρα της εβδομάδας αφού έχει γίνει διαλογή στην πηγή (δηλαδή στο σπίτι). Όπως ανέφερε ως παράδειγμα, τη Δευτέρα μπορεί να συλλέγεται το χαρτί, την Τρίτη το πλαστικό και την Τετάρτη το γυαλί.

-Για εκείνους που θα επιμείνουν στο γνωστό σύστημα των κάδων, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κάδοι: ο μπλε στον οποίο θα καταλήγουν πλαστικό και μέταλλο, ο κάδος στον οποίο θα καταλήγει το γυαλί, ο κάδος στον οποίο θα καταλήγει το χαρτί, ο κάδος στον οποίο θα καταλήγουν τα οργανικά απόβλητα (όπως αποφάγια) και ο κλάδος με τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Ο κ. Σ. Φάμελλος προέτρεψε τους δημάρχους στα τοπικά σχέδια ανακύκλωσης, για την επικαιροποίηση των οποίων οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 10 εκατ. ευρώ, να προβλεφθεί η τοποθέτηση κάδων ανάλογα με τις κυρίαρχες δραστηριότητες σε κάθε γειτονιά (όπως κάδοι για οργανικά απόβλητα στην αγορά ή όπου υπάρχουν εστιατόρια, κάδοι για γυαλί στις περιοχές με καφετέριες, κάδοι για χαρτί έξω από σχολεία), ενώ μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ήταν να συνδεθεί η αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Σχετικά Άρθρα