Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ…

Μαθητές και ηλικιωμένοι οι πιο συνεπείς

*Στηρίζουν την καμπάνια του γυαλιού οι καταστηματάρχες * Η οικονομική κρίση μείωσε την κατανάλωση και επομένως και την ανακύκλωση.

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2017 22:10
Ό,τι έχει ρυπανθεί από ζωικά υπολείμματα δεν πρέπει να καταλήγει στην ανακύκλωση, επισημαίνει η υπηρεσία Καθαριότητας Ό,τι έχει ρυπανθεί από ζωικά υπολείμματα δεν πρέπει να καταλήγει στην ανακύκλωση, επισημαίνει η υπηρεσία Καθαριότητας

Ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης στη Λάρισα κάθε μεσημέρι γεμίζει με κουτιά κρεοπωλείου.

Τα περισσότερα έχουν υπολείμματα, δεν είναι καθαρά, ωστόσο οι συσκευασίες του κρέατος συνεχίζουν να πετιούνται στην ανακύκλωση. Άλλη μια περίπτωση που διαφαίνεται η έλλειψη ενημέρωσης στους πολίτες για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Συνεπώς οι Λαρισαίοι συνεχίζουν να κάνουν λάθη, εξακολουθούν για παράδειγμα να ρίχνουν το κουτί της πίτσας στην ανακύκλωση.

Την ίδια ώρα όμως είναι ενθαρρυντική η ανταπόκριση των επαγγελματιών στη δράση για την ανακύκλωση του γυαλιού στους κώδωνες που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία.

Τα συχνότερα λάθος «ευρήματα» που εντοπίζονται στους μπλε κάδους σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Συντονισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης και Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Βασίλη Καραγιάννη, είναι σακούλες δεμένες, υφάσματα, πλαστικά έπιπλα, ακάθαρτες συσκευασίες. Επίσης, αυτό που διαπιστώνει η υπηρεσία είναι ότι μειώθηκε ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών από την οικονομική κρίση και μετά, στην οποία εισήλθε η χώρα. «Τα χρήματα έφερναν αυξημένη κατανάλωση, η μείωση όμως των χρημάτων περιόρισε την κατανάλωση και όπως ήταν αναμενόμενο την ανακύκλωση», σημειώνει.

Παράλληλα, αυτό που παρατηρούν στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων είναι ότι οι καλύτεροι, οι πιο προσεκτικοί, οι πιο συνεπείς είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. «Παρατηρούμε ότι δεν έχει σχέση το μορφωτικό επίπεδο κάποιου για να κάνει ανακύκλωση. Χρόνος χρειάζεται. Και χρόνο διαθέτουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αναφέρει ο κ. Καραγιάννης για να προσθέσει χαριτολογώντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι μεγάλης ηλικίας διορθώνουν νεότερους που τοποθετούν λάθος απορρίμματα στον μπλε κάδο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης για τους κώδωνες ανακύκλωσης γυαλιού σε συνεργασία με τα καταστήματα εστίασης της πόλης. Μάλιστα γνωστό καφέ μπαρ της Λάρισας για περισσότερο από έναν χρόνο ανακυκλώνει καθημερινά τις γυάλινες συσκευασίες και αναρτά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το βάρος σε ανακυκλώσιμα υλικά που τοποθετεί στον μπλε κώδωνα. Για παράδειγμα χθες το πρωί 440η ημέρα ανακύκλωσης τοποθέτησε 13 krg γυαλιού.

ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Ποια υλικά όμως είναι αυτά που δεν ανακυκλώνονται; Τα υλικά που δημιουργούν προβλήματα στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών είναι τα εξής: Σπασμένα γυαλιά, καθρέφτες. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

Επίσης, βρώμικα κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. «Όταν τα πετάμε δεν πρέπει να είναι γεμάτα λάδια και λίπη», αναφέρει ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντονισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης και Περιβάλλοντος Βασίλης Καραγιάννης για να προσθέσει ότι «μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει “ποτίσει”. Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού».

Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.

Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να ξεχωρίσει κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.

Το βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί, οι λερωμένες χαρτοπετσέτες ή τα κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Όπως και το καθαρό χαρτί υγείας δεν ανακυκλώνεται.

Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα αν τοποθετηθούν σε μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Ανακυκλώνονται όμως οι πλαστικές θήκες τους.

Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας.

Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μην δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στους μπλε κάδους τοποθετούνται χαρτιά, όπως χάρτινες συσκευασίες, χαρτόκουτα, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, φάκελοι αλληλογραφίας.

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά, μπίρες, καφέ, κονσέρβες κάθε είδους, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, καθαρά κομμάτια από αλουμινόχαρτο.

Όλες οι γυάλινες συσκευασίες: μπουκάλια από ποτά, από χυμούς, βαζάκια από τρόφιμα, χωρίς όμως τα πλαστικά ή τα μεταλλικά καπάκια τους. Όλες οι πλαστικές συσκευασίες από αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά. Επίσης, οποιοδήποτε νάιλον περιτύλιγμα, κεσεδάκια, σακουλάκια, πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ -εκτός των βιοδιασπώμενων. Συσκευασίες τετραπάκ: κουτιά γάλακτος, χυμών, σάλτσας ντομάτας.

Πριν την τοποθέτηση όμως των συσκευασιών στον μπλε κάδο πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια πρέπει να ρίχνονται συμπιεσμένα. Τα χαρτόκουτα τοποθετούνται δίπλα στους κάδους και διπλωμένα.

Επίσης, οι συσκευασίες θα πρέπει να ξεπλένονται ελαφρώς (χωρίς σπατάλη νερού) ώστε να μην περιέχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά διότι έτσι αχρηστεύεται και το καθαρό υλικό και δυσχεραίνεται το έργο των διαλογέων. Ενώ θα πρέπει να διαχωρίζεται το χαρτόνι από το νάιλον.

Ζωή Παρμάκη

Σχετικά Άρθρα