ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «PRIMA»

Προγράμματα για λειψυδρία και μεσογειακή διατροφή

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2017 16:19

ΑΘΗΝΑ

Με κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην ευρωμεσογειακή πρωτοβουλία PRIMA, για την ενίσχυση καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων στους τομείς διαχείρισης των υδάτων και των αγρο-διατροφικών συστημάτων στη Μεσόγειο.

Το ποσό έχει εξασφαλισθεί από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για τη δεκαετία 2018-2028.

Η πρωτοβουλία PRIMA (Partnership for Research & Innovation in the Mediterranean Area) πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω ειδικού προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το συνολικό ύψος των κονδυλίων θα ανέρχεται στα 440 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, 220 εκατ. θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», ενώ το υπόλοιπο ποσό από εθνικούς πόρους των 19 χωρών που συμμετέχουν στο PRIMA. Οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οι Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λουξεμβούργο και Κροατία.

Κεντρικές προτεραιότητες του προγράμματος αποτελούν η λειψυδρία, η ασφάλεια τροφίμων, η μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με την υγεία. Επιπλέον, σημαντική είναι η ανάγκη ανασύνταξης του παραγωγικού δυναμικού των χωρών της Μεσογείου σε αυτούς τους τομείς και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω θέματα και θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την υλοποίηση έργων διεθνούς συνεργασίας.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία PRIMA, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, κύριος Κάρλος Μοέδας, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι κοινωνία και πολιτεία να επενδύουν τόσο στη γνώση όσο και στην επιστήμη για την ανάπτυξη ενός τόπου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστήμη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΠΕΘ αρμόδιος σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή «διπλωματία της επιστήμης», τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να φέρει τους λαούς της Μεσογείου κοντά μέσα από την επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass