Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το Central Park της Λάρισας!

* Παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση και τον καθαρισμό όλης της παραπήνειας περιοχής

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2017 22:07

Τη φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει το ποτάμι με την αξιοποίησή του. Η Λάρισα είναι από τις τυχερές πόλεις μιας και ο Πηνειός τη διασχίζει. Για χρόνια παρέμενε ένα ποτάμι δίχως πρόσβαση, δίχως ζωή. Σταδιακά ξεκίνησαν τα έργα, διαμορφώθηκε η κοίτη. Αγκαλιάστηκε από τους Λαρισαίους και όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους έτσι και στο ποτάμι δινόταν μεγαλύτερη προσοχή μόνο όταν πλησίαζε η γιορτή του, το «Φεστιβάλ Πηνειού».


Παρά το γεγονός ότι καθημερινά αποτελεί πόλο έλξης, σημείο συνάντησης, άθλησης και περιπάτου για όλες τις ηλικίες, πολλά σημεία του έμεναν απεριποίητα. Η υπηρεσία Πρασίνου με τους εργαζόμενούς της κατάφερε το τελευταίο διάστημα να αλλάξει την εικόνα της κοίτης του Πηνειού. Με τον καθαρισμό, το κόψιμο των χορταριών, με την περιποίηση της άναρχης βλάστησης «αποκαλύφθηκαν» μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που καθημερινά τις χαίρονται χιλιάδες πολίτες, όλων των ηλικιών μέσα στην ίδια τους την πόλη. Κατευθυνόμενος ο περιπατητής από τον κόμβο της Νέας Σμύρνης προς τη ΔΕΥΑΛ, διασχίζει ένα μικρό δάσος, έντονη βλάστηση με τα ψηλά δέντρα να αγκαλιάζουν το ένα το άλλο, μόνο η ακτίνες του ήλιου καταφέρνουν να διαπεράσουν την έντονη φυλλωσιά. Η διαδρομή συνεχίζεται, στο ύψος του Γενικού Νοσοκομείου και μετά κάνει την εμφάνισή του ένα καταπράσινο λιβάδι, που φτάνει μέχρι και το γήπεδο των Αμπελοκήπων, για να πάρει τη θέση του η γνωστή διαδρομή στους περισσότερους με το ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι.
Η παρουσία ενός ποταμιού σε μια πόλη, συνηθίζεται να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Στόχος είναι το ποτάμι να γίνει πραγματικό στολίδι για τη Λάρισα, για να αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία της πόλης», δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος και προσθέτει ότι «αν και φαίνεται η διαφορά είμαστε ακόμα στην αρχή. Το επόμενο διάστημα θα φανεί καλύτερα η δουλειά που γίνεται στην κοίτη του Πηνειού. Διαμορφώνουμε τον χώρο, δαμάσαμε τα χορτάρια για να ακολουθήσει ο καθαρισμός του λιμανιού, της παιδικής χαράς και το φύτεμα νέων δέντρων στην περιοχή, όπως και να βγάλουμε μέσα από το νερό όλα τα πεσμένα, δέντρα και κλαδιά. Σκοπός μας είναι να καθαριστεί όλο το ποτάμι αλλά με σεβασμό σε όλα αυτά τα πουλιά και τα ζώα που βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Δεν πρέπει να διαταράξουμε την πανίδα της περιοχής».
Η διαχείριση και η προστασία του Πηνειού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Επιθυμία των Λαρισαίων είναι ένα καθαρό και επισκέψιμο ποτάμι, ενταγμένο στην καθημερινή ζωή της πόλης, ως τόπος αναψυχής και ομορφιάς και όχι πηγή προβλημάτων. Όπως εξάλλου συμβαίνει καθημερινά, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αθλητές και μη, με παιδιά και σκυλιά να απολαμβάνουν περιπάτους και ελεύθερους χώρους άθλησης.
Οι Δήμοι που έχουν την τύχη οι πόλεις τους να διασχίζονται από ποτάμια προσανατολίζονται σε νέες μεθόδους διαχείρισης και προοπτικές ανάδειξης των αστικών και περαστικών ποταμών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ευρωπαϊκές οδηγίες και νέα επιστημονικά δεδομένα, που στηρίζονται σε νέες αντιλήψεις για τη φύση μέσα στην πόλη, καθώς και τα δεδομένα της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Της Ζωής Παρμάκη
Φωτ. Βασ. Ντάμπλης

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα