ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Πιλοτική Γωνιά Ανακύκλωσης στη Νεάπολη

*Απ. Καλογιάννης: «Στόχος η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών σε θέματα περιβάλλοντος» *Ολοκληρώνεται η μελέτη για το Πράσινο Σημείο στο Κουλούρι

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2017 22:10
Σε πιλοτική λειτουργία, με διαφορετικούς κάδους για ανακύκλωση υλικών, τέθηκε χθες η Γωνιά Ανακύκλωσης στη συνοικία της Νεάπολης Σε πιλοτική λειτουργία, με διαφορετικούς κάδους για ανακύκλωση υλικών, τέθηκε χθες η Γωνιά Ανακύκλωσης στη συνοικία της Νεάπολης

«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες σε θέματα περιβάλλοντος, να κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

με αφορμή την πιλοτική λειτουργία της Γωνιάς Ανακύκλωσης που τέθηκε χθες σε λειτουργία στην πλατεία της Νεάπολης, στη διασταύρωση των οδών Καραολή - Δημητρίου και 1ης Μεραρχίας.

Η Γωνιά περιλαμβάνει υπόγειους κάδους για τα κοινά οικιακά και μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα (αποφάγια κ.λπ.) όπως και ξεχωριστούς κάδους για την ανακύκλωση, χαρτιού, πλαστικών, μετάλλου, γυαλιού και μπαταριών.

Η πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου Λαρισαίων για μεγαλύτερο διαχωρισμό (ανακύκλωση) των απορριμμάτων που και περισσότερα έσοδα θα αποφέρει μελλοντικά στον Δήμο αλλά και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους δημότες καθώς είναι σε διαδικασία ψήφισης το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή τελών καθαριότητας με βάση τον όγκο των απορριμμάτων (μεγαλύτερη ανακύκλωση, λιγότερα τέλη).

Στο ίδιο πλαίσιο, ολοκληρώνεται η μελέτη για τη δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου (έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ) δίπλα από το νέο αμαξοστάσιο του Δήμου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα από τη διαλογή των δημοτών, ανακυκλώσιμα τα οποία ο Δήμος θα τα μεταπουλά. Έτσι μελλοντικά θα μειωθούν τα τέλη καθαριότητας, ενώ στον ίδιο χώρο -όπου προβλέπεται και η λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου- θα έχουν τη δυνατότητα και οι συμπολίτες να μεταφέρουν απορρίμματα όπως ηλεκτρικές συσκευές, καρέκλες κ.λπ.

Η Γωνιά Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων στη Νεάπολη λειτουργεί σε χώρο που διαμορφώθηκε από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και περιλαμβάνει: Κίτρινους κάδους για ανακύκλωση χαρτιού, κόκκινους κάδους για ανακύκλωση πλαστικών, μπλε κάδους για ανακύκλωση μετάλλων, κώδωνας για ανακύκλωση γυαλιού, φορητό κάδο για ανακύκλωση μπαταριών. Να διευκρινισθεί ότι στην περιοχή, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, θα βρίσκονται υπάλληλοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων για να ενημερώνουν τους συμπολίτες.

Στο ίδιο σημείο από χθες τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα υπόγειων κάδων για τα οικιακά μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, ενώ μελλοντικά θα εγκατασταθεί και καφέ κάδος για τα ίδια απορρίμματα (μη ανακυκλώσιμα).

Πρόθεση της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο πάντα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι να λειτουργήσουν άλλες 10 τέτοιες Γωνιές Ανακύκλωσης και σε άλλες συνοικίες. Να διευκρινισθεί πως την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί σε λειτουργία ένα ακόμη σύστημα υπόγειων κάδων στην Τρίγωνη πλατεία.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, τον χώρο επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, επισημαίνοντας την ανάγκη να «κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε περιβαλλοντικά θέματα».

Για να προσθέσει πως «πιλοτικά τίθεται σε λειτουργία η πρώτη Γωνιά Ανακύκλωσης, θα συνεχίσουμε και σε άλλες περιοχές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρόταση για τη δημιουργία του μεγάλου Πράσινου Σημείου σε δημοτική έκταση στο Κουλούρι». Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι να μην υπάρξει αυλή σχολείου και πλατεία χωρίς Γωνιές Ανακύκλωσης και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου».

Παράλληλα, στην πλατεία της Νεάπολης υλοποιήθηκε ενημερωτική δράση για την ανακύκλωση, με τη συμμετοχή μαθητών, των 25ου, 9ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων όπως και του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, δράση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ.

Στον χώρο βρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Απ. Σουρλαντζής και Γ. Ζαούτσος, η γεν. γραμματέας του Δήμου Β. Μόσιαλου, η γενική διευθύντρια του Δήμου Λ. Γιοβρή, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδ. Καφφές, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκ. Καλτσάς, οι διευθυντές της Υπηρεσίας Καθαριότητας Βαγγ. Λαχανάς, της Τεχνικής Υπηρεσίας Θαν. Πατσιούρας, οι υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κων. Χατζημίχου και της Δευτεροβάθμιας Ηρώ Οικονομάκη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass