Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ GREENPEACE ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ηλιακή ενέργεια για κοινωνική πολιτική

* Ξεκίνησε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο 4ο Γυμνάσιο

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 22:14

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο γυμναστήριο του 4ου Γυμνασίου, έγινε χθες το πρώτο βήμα της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, στο πλαίσιο του προγράμματος Νetmetering, με απώτερο σκοπό την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Από το φωτοβολταϊκό σύστημα του 4ου Γυμνασίου (ισχύος 15 kW) θα ρευματοδοτηθεί το «Ροδοπούλειο», ενώ με τα επόμενα φωτοβολταϊκά (ισχύος 200 kW) θα ρευματοδοτηθούν και άλλες Κοινωνικές Δομές του Δήμου Λαρισαίων, με τη δημοτική αρχή να φιλοδοξεί από την επέκταση της συνεργασίας με την Greenpeace και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραχθεί ρεύμα προς όφελος των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργασίες εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού στην οροφή κτιρίου του 4ου Γυμνασίου Λάρισας ολοκληρώθηκαν χθες και στο σχολικό συγκρότημα βρέθηκε ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννη.

Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε πως «σήμερα γίνεται πράξη η συμφωνία που είχαμε υπογράψει με την Greenpeace για τη δωρεά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 15kW στην ταράτσα του 4ου Γυμνασίου προκειμένου να ρευματοδοτηθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα το «Ροδοπούλειο».

Το πρώτο βήμα σε μια συνεργασία για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη Λάρισα έγινε και στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στους συμπολίτες αλλά και σε όλη τη χώρα ότι οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε φορείς, όπως η Greenpeace, που ασχολούνται χρόνια με τις ΑΠΕ και την αντιμετώπιση προβλημάτων ενέργειας, μπορούν να γίνουν πράξη.

Στοχεύουμε σε μια πράσινη Λάρισα και είμαστε σε φάση ανάθεσης μελέτης για τα άλλα φωτοβολταϊκά συστήματα 200 kW που θα ρευματοδοτήσουν και άλλες κοινωνικές δομές».

«Ηδη η ΔΕΥΑΛ» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης «έχει αδειοδοτημένη εγκατάσταση 1 ΜW, μονάδας αξιοποίησης του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ ενώ έχουμε και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και πάμε στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Ταυτόχρονα προχωράμε στην ανάθεση μελέτης για ακόμα μια μονάδα 500 kW από τη ΔΕΥΑΛ με την οποία θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια και ο βιολογικός καθαρισμός, με στόχο τη μείωση κατά 60% των λειτουργικών εξόδων της» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Ο υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, δήλωσε ότι το έργο στο 4ο Γυμνάσιο είναι «το πρώτο βήμα σε μία πολύ όμορφη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Δήμο Λαρισαίων.

Η καινοτομία έγκειται στο ότι το ρεύμα που θα παράγεται εδώ θα καταναλώνεται σε ένα άλλο κτίριο του Δήμου. Αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον μεγαλύτερο πόρο της χώρας που είναι ο ήλιος και μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε φωτοβολταϊκά εκεί όπου είναι δυνατό».

Για να προσθέσει ότι το πλαίσιο του «αλλού παράγω, αλλού καταναλώνω σε συνδυασμό με τις ενεργειακές κοινότητες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται κοινωνική πολιτική. Έτσι εξετάζεται σε συνεργασία με την Greenpeace αν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μια ενεργειακή κοινότητα. Η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να πηγαίνει σε φτωχά νοικοκυριά ή σε άλλες κοινωνικές δομές. Αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί ο Δήμος Λαρισαίων θα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που θα κάνει κάτι τόσο προχωρημένο δίνοντας χαρακτηριστικά πράσινης πόλης στη Λάρισα». Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Λάρισας Αγγελική Χατζηαβραάμ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα