ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Το "διαχρονικό" ΓΕΩΤΕΕ υπέρ Κώστα Γκούμα

*Επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τις επιθέσεις εναντίον του

Δημοσίευση: 20 Απρ 2018 15:36

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διατυπώσει τις πραγματικές του προθέσεις για τα σοβαρά υδατικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας», υπογραμμίζουν έξι διατελέσαντες πρόεδροι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κεντρικής Ελλάδας, που σε κοινή τους επιστολή υπερασπίζονται τον συνάδελφό τους Κώστα Γκούμα, ο οποίος δέχτηκε επανειλημμένα τα βέλη της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος λόγω της δράσης που αναπτύσσει στην υπόθεση των έργων του Αχελώου και όχι μόνο αυτών.

Αναλυτικά σημειώνουν: «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε με προσοχή τις πολιτικές θέσεις και απόψεις που ο εκλεκτός συνάδελφός μας Κώστας Γκούμας παρουσίασε επώνυμα και δημόσια για τα υδατικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλίας. Ως γνωστόν ο Κ. Γκούμας υπηρέτησε επί πολλά χρόνια τα κοινά και με την ανιδιοτελή δράση του και τον χαρακτήρα του κατέκτησε τον σεβασμό στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο στη Θεσσαλία και όχι μόνο. Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Γκούμας μεταξύ άλλων υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου το ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ (όπως και όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή) το οποίο αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα που αναφερόμαστε. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί εάν ισχυριστούμε ότι οι τοποθετήσεις του Κ. Γκούμα διακρίνονται από απόλυτη τεκμηρίωση, ευπρέπεια και επιμονή στην ουσία των θεμάτων, έστω και εάν κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τις θέσεις αυτές. Όμως οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν δύο απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας (χωρίς υπογραφή από τους συντάκτες) οι οποίες, σε αντιδιαστολή με εκείνες του Κ. Γκούμα, περιέχουν ειρωνικές εκφράσεις και υποτιμητικούς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Οι απαντήσεις αυτές, εκτός της προφανούς έλλειψης επιχειρημάτων, χαρακτηρίζονται από μια αγωνιώδη προσπάθεια των συντακτών της να αποπροσανατολίσουν τους αναγνώστες από τα πραγματικά επίδικα θέματα του διαλόγου που αναπτύχθηκε. Δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο με το ύφος που επέλεξαν να απαντήσουν. Θεωρήσαμε όμως επιβεβλημένη τη σημερινή μας παρέμβαση, όχι φυσικά για «υπεράσπιση» του Κ. Γκούμα, που σίγουρα δεν την έχει ανάγκη, αλλά για να υπενθυμίσουμε τις θέσεις για τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια και εμείς, μαζί με άλλους φορείς, αγωνιστήκαμε, καθώς επίσης για να συμβάλλουμε στην κατανόησή τους από την κοινή γνώμη. Συνεπώς, όπως και ο Κ. Γκούμας, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ουσία των θεμάτων, χωρίς εντυπωσιολογίες και χαρακτηρισμούς.

Θα σταθούμε σε τέσσερα ζητήματα.

1. Ο Κ. Γκούμας δηλώνει ότι συμφωνεί με τις πολιτικές θέσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση το 2017 μέσω της συζήτησης για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔ). Και, πολύ ορθά, επιμένει στην ανάγκη υλοποίησης των υποσχέσεων αυτών με την εκπόνηση ενός πλάνου και την ωρίμανση των έργων (προσδιορισμός επί μέρους έργων, τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, κόστος κ.λπ.). Εμείς στην θέση αυτή δεν διακρίνουμε καμιά «αντικυβερνητική προπαγάνδα» και μάλιστα «σκληρή». Όμως θεωρούμε απόλυτα ακριβή την κρίση του ότι μετά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, η κυβέρνηση δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος έργων ή μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Σχεδίου της.

Πρόκειται για μια αντικειμενική αδιαμφισβήτητη διαπίστωση. Προφανώς λοιπόν είναι αναγκαία η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση από όλους μας (συμπεριλαμβανομένων των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ) εάν φυσικά θέλουμε να δούμε προκοπή στον τόπο μας. Κακώς λοιπόν οργίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και καταφεύγουν σε άστοχους χαρακτηρισμούς.

2. Ο Κ. Γκούμας δήλωσε ότι συμφωνεί με τις σκέψεις του Πρωθυπουργού για τη Συκιά και τις ενθουσιώδεις απόψεις του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας για τη σημασία της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας. Τίποτε καινούργιο. Εδώ και δεκαετίες όλοι μας, Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια και φορείς, υπερασπιζόμαστε την παραγωγή ΥΗ ενέργειας στη λεκάνη Αχελώου, όπως ήδη γίνεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα μέσω του ΥΗ έργου Ν. Πλαστήρα, ενώ ταυτόχρονα ζητούσαμε επί δεκαετίες νέα έργα ενέργειας από την ίδια λεκάνη και ειδικότερα στη Μεσοχώρα, τη Συκιά και το Πευκόφυτο. Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ πού διαφωνεί; Γιατί θεωρούν το ενδιαφέρον του Κ. Γκούμα ως υποκριτικό και το χαρακτηρίζουν ως «δήθεν ενδιαφέρον»; Τόσο καινούργιοι είναι στον σχετικό προβληματισμό; Κατά την άποψή μας τους στεναχωρεί η δημιουργία νέων ΥΗ έργων επειδή οι ίδιοι διαφωνούν με αυτά αλλά αποφεύγουν να το δηλώσουν ανοιχτά ώστε να μην «αδειάσουν» τους κ. Τσίπρα και Φάμελλο.

3. Έκπληξη μας προκάλεσε η «κατηγορία» προς τον Κ. Γκούμα ότι «τολμά να ανακαλύπτει αντιμαχόμενες πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ». Αισθάνονται στ’ αλήθεια ότι ο κόσμος έχει τόσο κοντή μνήμη; Ποιος θα ξεχάσει τις δημόσιες ανακοινώσεις καταδίκης για την αδειοδότηση της Μεσοχώρας; Άφθονα είναι τα video και οι φωτογραφίες στελεχών και μάλιστα από την Κεντρική Επιτροπή που επί χρόνια συμμετείχαν σε συλλαλητήρια, και έκαναν παραστάσεις και προσφυγές κατά του έργου. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα (2012) Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ζητούσε ανοιχτά την κατεδάφιση (!) του φράγματος (Scripta manent). Επίσης, πόσο «άγνωστες» είναι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις στη Βουλή και στα ΜΜΕ του αρμόδιου Υπουργού για τα έργα Άνω Αχελώου κ. Σπίρτζη, ο οποίος υπόσχεται ολοκλήρωση των έργων αλλά και άλλων στελεχών (π.χ. η συνάδελφος γεωτεχνικός – βουλευτής κυρία Βράντζα), την ίδια ώρα που άλλοι Υπουργοί και στελέχη της ίδιας Κυβέρνησης δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την ολοκλήρωση των έργων αυτών; Αυτό το ενδοπαραταξιακό αλαλούμ οι ίδιοι πώς το ονομάζουν;

Προφανώς λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ αδικούν τον εαυτό τους όταν αρνούνται πασίγνωστα πράγματα και προσπαθούν (εκείνοι και όχι ο Κ. Γκούμας) να «εξαπατήσουν το κοινό». Η ένταση που προσδίδουν στον λόγο τους δεν εξαλείφει τα πραγματικά γεγονότα. Ομοίως η απόδοση «ιδεολογικών» κινήτρων στον Κ. Γκούμα για την κριτική επί υπαρκτών θεμάτων που ασκεί στην κυβέρνηση είναι απολύτως άστοχη και δεν αξίζει καν σχολιασμού.

4. Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας άσχετα από τα επιμέρους πολιτικές συμπάθειες των στελεχών του, επί πολλά χρόνια ασκούσε την κριτική του σε όλες τις κυβερνήσεις για τα θέματα του αγροτικού τομέα, των αρδεύσεων, τη διαχείριση των υδάτων κ.λπ. Ο Κ. Γκούμας μάλιστα πρωτοστατούσε προσωπικά και κατέθεσε δημόσια άπειρες (κυριολεκτικά) εισηγήσεις και άρθρα ενώ υπέβαλε πληθώρα υπομνημάτων για την καταστροφική επέκταση και νομιμοποίηση χιλιάδων, συχνά παρανόμων, γεωτρήσεων, την έλλειψη αρδευτικών έργων, την έλλειψη ταμιευτήρων στη λεκάνη Πηνειού. Μάλιστα, προς τιμή του, παρότι δημόσιος υπάλληλος, αντιστάθηκε με θάρρος σε αποφάσεις αρμόδιων πολιτικών οργάνων όταν αισθάνονταν ότι οι θέσεις τους ήταν λανθασμένες και ίσως καταστροφικές.

Επίσης ο Κ. Γκούμας, όπως και εμείς, θεωρεί ότι το υδατικό έλλειμμα δεν καλύπτεται με το Σχέδιο Διαχείρισης του 2017 (Φάμελλος). Παράλληλα υπερασπίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα στο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση των έργων Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς, κάποιες επόμενες κυβερνήσεις να επιλέξουν επέκταση των αρδεύσεων σε ποσοστό πάνω από 50% του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. δηλώσεις Φάμελλου) φαίνεται να αποτελεί, χωρίς καμμιά εξήγηση η τεκμηρίωση, ανώτατο όριο αρδεύσεων. Ουδέποτε, ούτε εμείς ούτε ο Κ. Γκούμας αποκρύψαμε τη θέση μας για τη δυνητική αυτή επιλογή, ούτε υπήρξαμε «φειδωλοί» στην προβολή της. Τέλος ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε πώς όλα τα στραβά (και υπάρχουν πολλά) που συνέβησαν στον Θεσσαλικό κάμπο και τη Γεωργία εδώ και δεκαετίες ο ΣΥΡΙΖΑ τα συσχετίζει και τα αποδίδει, σχεδόν αποκλειστικά, στην πολιτική απόφαση της Βουλής και όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων για την υλοποίηση των έργων Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς, τα οποία όμως δεν ολοκληρώθηκαν και συνεπώς δεν επέφεραν προς το παρόν κανένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό στη Γεωργία.

Κλείνοντας, καλούμε όλους τους συμπολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, να απαιτήσουμε με επιμονή από τη σημερινή αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις την επιβεβλημένη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων Άνω Αχελώου, παράλληλα με εκείνα που προβλέπονται στη λεκάνη Πηνειού. Και επιτέλους κάποια στιγμή οι βουλευτές και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στη Θεσσαλία, οφείλουν να εγκαταλείψουν τα πολιτικά παιχνίδια και το «κρυφτούλι» και να μας πούνε καθαρά τι προτείνουν στην κυβέρνησή τους για την πορεία των έργων Αχελώου: εγκατάλειψη, καθαίρεση ή δημιουργική αξιοποίηση; Ας βρούνε το θάρρος να το ξεκαθαρίσουν, ας πάψουν να αναζητούν «εχθρούς» και εξιλαστήρια θύματα για τις αντιφάσεις, τις ταλαντεύσεις και τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής.

- Κώστας Τζανακούλης, γεωπόνος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, πρώην δήμαρχος Λαρισαίων

- Φώτης Γραβάνης, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος

- Κώστας Σκόρδας, γεωλόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος

- Κώστας Καλόγηρος, γεωπόνος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε

- Γιάννης Γεωργιάδης, γεωπόνος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε

- Κωνσταντίνος Καλόγηρος, γεωπόνος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass