Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ "ΠΕΙΡΑΜΑ" ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

Αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά ο Δήμος Λαρισαίων

* Προγραμματίζεται να εγκατασταθούν άλλοι οκτώ υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2018 22:12

Το πιλοτικό εγχείρημα, με την υπογείωση των δύο πρώτων κάδων απορριμμάτων στη Λάρισα, στην Τρίγωνη πλατεία, πέτυχε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συλλογής που καταγράφει η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Ετσι, με μεγαλύτερη σιγουριά, ο Δήμος σύντομα θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα του σχεδίου του και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση άλλων οκτώ υπόγειων κάδων συμπίεσης, όπως ανέφερε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Απόστολος Σουρλατζής.

Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι αυτή τη χρονική περίοδο διερευνούνται οι θέσεις, όπου ενδείκνυται να τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι μέσα στο κέντρο της πόλης, με τα εξής κριτήρια: Να είναι θέση με μεγάλη πυκνότητα υπέργειων κάδων απορριμμάτων και να μην υπάρχουν σε αυτές υπόγεια δίκτυα (της ΔΕΥΑΛ, του ΟΤΕ κ.ά) που να εμποδίζουν την κατασκευή του υπόγειου συστήματός τους.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση των σημείων όπου θα τοποθετηθούν οι νέοι κάδοι, παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών οδοποιίας που πραγματοποιούνται μέσα στην πόλη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εργασιών διερευνούμε για τα πιο ασφαλή και κατάλληλα σημεία τοποθέτησης του υπόγειου συστήματος διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων σε κάδους και κυρίως να υπάρχει ελεύθερος χώρος από υπόγεια δίκτυα.

Ολα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑΛ».

Για την αποθηκευτική δυναμικότητα των υπόγειων κάδων ο κ. Σουρλατζής ανέφερε: «Ενας υπόγειος κάδος αντικαθιστά περίπου 4 - 5 υπέργειους κάδους, χάρη στο σύστημα συμπίεσης. Κάθε υπόγειο σύστημα θα φέρει υδραυλικό ρομποτικό σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων, οπτικές και φωνητικές οδηγίες χρήσης, υδραυλικό σύστημα ανύψωσης των κάδων για την αποκομιδή και λειτουργία ανοίγματος δοχείου ρίψης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους υπόγειους κάδους δεν χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα, διότι αυτά που υπάρχουν είναι συμβατά με τη λειτουργία τους».

Οσο αφορά στην ανταπόκριση που είχε το πιλοτικό σχέδιο τοποθέτησης των πρώτων δύο κάδων- ένας οργανικών απορριμμάτων και ένας ανακυκλώσιμων υλικών- στην Τρίγωνη πλατεία, ο ίδιος δήλωσε: «Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν άμεσα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Βέβαια θα ήταν ακόμη καλύτερα αν την ίδια ανταπόκριση βρίσκαμε και από τους καταστηματάρχες της περιοχής…».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα