Φυτεύουν βελανίδια και "ορκίζονται" να τα προστατεύουν

* Μαθητές στο δάσος των Χαλκιάδων, σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2018 22:45

Η περιπέτεια και η μαγεία ζουν και βασιλεύουν μισή μόλις ώρα από τη Λάρισα. Στο πανέμορφο δάσος με τις βαλανιδιές στους Χαλκιάδες, από τον Απρίλιο φιλοξενείται ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού και υλοποιείται από τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Ελένη Μουσουλή.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωρίζονται με τον θαυμαστό κόσμο του δάσους και προσεγγίζουν με ένα διαφορετικό τρόπο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η μουσειοπαιδαγωγός κ. Ελένη Μουσουλή που ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εποχής για την προστασία και την ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Αναψυκτήριο Χαλκιάδων, σχεδίασε και υλοποιεί στo δάσος με τις βελανιδιές που βρίσκεται παράπλευρα στο αναψυκτήριο, μόλις τριάντα λεπτά από τη Λάρισα και δεκαπέντε λεπτά από τα Φάρσαλα, μιλά στην «Ετ.Δ» για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όπως εξομολογείται, η ιδέα της ήρθε όταν η ίδια επισκέφτηκε το δάσος πέρυσι το καλοκαίρι και μαγεύτηκε. «Αυτό το δάσος έχει κάτι το μαγικό. Νιώθεις ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξεπηδήσει κάποια νεράιδα. Είναι σαν να είναι βγαλμένο από τα παραμύθια».

Αναφερόμενη στις δράσεις που γίνονται στο δάσος σημείωσε «Είναι περιβαλλοντικά προγράμματα φτιαγμένα κυρίως για να μοιραστούμε τη φύση με τα παιδιά, να δώσουμε και να πάρουμε χαρά. Μέσα στο καταπράσινο δάσος, κάτω από τα απλωμένα κλαδιά, παρέα με τις δρυάδες και τα πουλιά, επιδιώξαμε η προσωπική εμπλοκή των παιδιών να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν για τη βελανιδιά και το δάσος γνώση συνυφασμένη με θετικά συναισθήματα γι’ αυτά. Επειδή η μάθηση είναι καλύτερη όταν βιώνεται και ίσως γιατί το να αισθάνεσαι, είναι πιο σημαντικό από το να γνωρίζεις.

Όπως αναφέρει σκοπός των προγραμμάτων είναι, μέσα από δραστηριότητες με βιωματικό και παιγνιώδη χαρακτήρα, να γνωρίσουν οι μαθητές τον θαυμαστό κόσμο του δάσους της βελανιδιάς, να αντιληφθούν τη σημασία του, να διαμορφώσουν κριτική στάση ως προς τη διαχείριση των δασών, να συνεργαστούν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Στα προγράμματα αξιοποιούνται διάφορες τεχνικές και μέθοδοι που καθορίζουν το μεθοδολογικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για μάθηση γύρω από το περιβάλλον, μέσα στο περιβάλλον και για το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και ενθαρρύνοντας τον προβληματισμό και την κριτική προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Ήδη επισκέφτηκαν τον χώρο 7 σχολεία και μέχρι τέλη Ιουνίου που είναι ανοιχτό το πρόγραμμα προγραμματίζονται και άλλες επισκέψεις. Οι μαθητές ακολουθούν τις εξής δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο δάσος:

-To σιωπηλό μονοπάτι πάντα κρύβει κάτι!

Οι μαθητές σε ομάδες, μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού, ανακαλύπτουν τα κρυμμένα κομμάτια ενός παζλ, που δίνουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητα της βελανιδιάς.

-Δρυς, η πράσινη βασίλισσα

Οι μαθητές σε ζευγάρια, καταγράφουν τον αριθμό των δέντρων,

υπολογίζουν με πρακτικό τρόπο την ηλικία και το ύψος τους και στη συνέχεια

δημιουργούν την ταυτότητά τους.

-Τον Ερυσίχθονα κυνηγώ και τον τιμωρώ!

Οι μαθητές μέσα από παιχνίδι αναβιώνουν τον μύθο του Ερυσίχθονα

 και προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους τιμωρίας.

-Αγριόχοιροι vs Σκίουροι

Οι μαθητές σε δύο ομάδες, με το παιχνίδι της διελκυστίνδας διεκδικούν ένα βελανίδι.

-Πράκτορες Δ.Ρ.Υ.Σ. σε δράση!

Όλοι μαζί φυτεύουν ένα βελανίδι και δίνουν τον όρκο των πρακτόρων Δ.Ρ.Υ.Σ.

(Διασωστικός Ρόλος Υπό εξαφάνιση Σπάνιων ειδών). Με το πέρας των προγραμμάτων, οι χώροι και οι παροχές του αναψυκτηρίου είναι στη διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών προσφέροντας φαγητό και χαλάρωση.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass