Παρουσιάστηκαν ερευνητικά έργα στο ΙΧΤΕΛ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2015 7:56

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (πρώην ΙΧΤΕΛ) πραγματοποίησε χθες ημερίδα όπου παρουσίασε τέσσερα ερευνητικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ερευνητικά έργα που εντάσσονται στην Πράξη "Εκπόνηση Σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)" MIS 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ", (ΕΠΑΝΑΔ, ΕΣΠΑ 2007-2013).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2014), το οποίο συντονίζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (πρώην ΙΧΤΕΛ). Το σεμινάριο είχε ως σκοπό την επιμόρφωση της παραγωγικής βάσης και των ενδιαφερόμενων φορέων και ιδιωτών για τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα - οφέλη και τον τρόπο αξιοποίησης των εν λόγω ερευνητικών έργων.

Τα επιστημονικά θέματα αναφέρονται στο πρόβλημα της νιτρορύπανσης στη Θεσσαλία (Δρ Κυριάκος Γιαννούλης), στη διάβρωση του εδάφους και την απώλεια θρεπτικών συστατικών που προκαλείται με αυτή (Δρ Αικατερίνη Μόλλα) καθώς και το πρόβλημα της υφαλμύρινσης του παράκτιου υδροφορέα του Δέλτα Πηνειού (Δρ Γιάννης Κοντός) καθώς και την ευαισθησία των υπόγειων νερών στην υφαλμύρινση και τη βέλτιστη διαχείρισή τους (Δρ Χρήστος Μυριούνης).

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ Κ. Γιαννούλης παρουσίασε το ερευνητικό έργο «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 91/676/EEC ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. To πρόβλημα της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης στη Θεσσαλία: συμπληρωματικές δράσεις και μέτρα αντιμετώπισης, εφαρμογή Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής». Η Δρ Α. Μόλλα παρουσίασε το έργο «Επίδραση των Συστημάτων Κατεργασίας του Εδάφους στην Κατανομή των Θρεπτικών Στοιχείων και στη Διάβρωση του Εδάφους». Ο Δρ Γ. Κοντός παρουσίασε το έργο «Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Παράκτιου Υδροφορέα προς Άρδευση Καλλιεργούμενων Εκτάσεων σε Περιοχές με Προβλήματα Ρύπανσης και Υφαλμύρινσης. Εφαρμογή στο Δέλτα του Πηνειού». Ο Δρ Χ. Μυριούνης το έργο «Εκτίμηση της τρωτότητας των υπόγειων νερών στην υφαλμύρινση και σύνταξη οδηγού βέλτιστης διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε παράκτια περιβάλλοντα».

Κοινό γνώρισμα όλων των έργων η προσπάθεια για ενδυνάμωση, η βελτίωση της ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός της εργασίας σε όλα τα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, δασοπονία) με την ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση τεχνογνωσίας/τεχνολογίας καθώς και πρακτικών εφαρμογών έρευνας που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση-εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς.

Το άνοιγμα της ημερίδας έκανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Χρίστος Τσαντήλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass