Πρωτοπόρα η Βουλγαρία στην ανακύκλωση

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2018 19:00

Όσο και να ακούγεται περίεργο, η Βουλγαρία είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην ΕΕ στον τομέα της ανακύκλωσης.

Έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αξιοποίησε, αλλά βοήθησαν και οι Ρομά.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη Βουλγαρία όσον αφορά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το 2013 μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλωνόταν. Σήμερα 6,4 εκατομμύρια Βούλγαροι ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους σε 183 δήμους και κοινότητες, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Νένο Ντιμόφ. Και σύμφωνα με πληροφορίες της δημάρχου της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα, το 84% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Η ίδια εξέλιξη καταγράφεται στις συσκευασίες. Το 2012 μόνο το 29% των συσκευασιών ανακυκλωνόταν, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 65%. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Περιβάλλοντος το 40% των πλαστικών ανακυκλώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών συσκευασιών βρίσκεται στη Βουλγαρία στο 62-63% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 40%.

Σημαντική η συμβολή των φτωχών

Πού οφείλεται όμως η θετική εξέλιξη στη Βουλγαρία; Τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην ανακύκλωση των σκουπιδιών. Με τη βοήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και με τη συμμετοχή των βουλγαρικών εταιρειών, οι υποδομές επεκτάθηκαν και βελτιώθηκαν. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης βρίσκεται στη Σόφια ενώ 60 παρόμοια εργοστάσια λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Περισσότερες από 130 εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Βουλγαρία έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν το 2011 αντίτιμο για την αγορά πλαστικής σακούλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί περίπου Βούλγαροι να μην χρησιμοποιούν πλέον πλαστικές σακούλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass