Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι άγρυπνοι φρουροί του Πηνειού

Εκδήλωση για το περιβάλλον από τους Ερασιτέχνες Αλιείς Κ. Ολύμπου

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:55

Με την παρουσία των αρχών του θεσσαλικού χώρου, της δημοτικής αρχής Τεμπών, των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και απλών πολιτών, οι όποιοι δείχνουν στην πράξη την ευαισθησία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου (Σ.Ε.Α.Κ.Ο.) η 2η Γιορτή Περιβάλλοντος με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τρισάγιο από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Γεδεών Μαντά και τον ιερέα π. Δημήτριο για τους αδικοχαμένους ψαράδες στο μνημείο που κατασκεύασε ο σύλλογος προς τιμήν τους.

Ακολούθησε προσφώνηση και αναφορά στις δραστηριότητες του συλλόγου από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Δημήτρη Σούλτη. Ο κ. Σούλτης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους. Ειδικότερα, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, όπως επίσης τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο και τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ για τη σημαντική συνεισφορά τους στη διοργάνωση. Ο κ. Σούλτης, επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στον αγώνα που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος από φορείς, αλλά και απλούς ανθρώπους όπως είναι και τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, οι οποίοι έχουν ως κόρη οφθαλμού τον Πηνειό και την ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται με σεβασμό απέναντί του γιατί θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που έχει τα περισσότερα έργα με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη που είναι η λίμνη Κάρλα». Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία των ανθρώπων της περιοχής που είναι οι θεματοφύλακες αυτού του τόπου και διαφυλάσσουν το περιβάλλον. Τέλος, ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, άλλα και τους ψαράδες που νοιάζονται πραγματικά γι’ αυτό το όμορφο περιβάλλον προσθέτοντας ότι «τέτοιους ανθρώπους θέλουμε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του οικοδεσπότη δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου ο οποίος αναφερόμενος στη διοργάνωση μίλησε για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή, αλλά και σε ό,τι συνέβησε στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Κολλάτος αναφέρθηκε επίσης στον Δήμο Τεμπών ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον στοχεύοντας σε δράσεις που αφορούν στο πόσιμο νερό, τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης σε έργα που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση και γενικά με βιοκλιματικές δράσεις με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον.

Ακολούθως το μέλος του συλλόγου και φιλόλογος κ. Θανάσης Παπαθανασίου σε μια πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του ανέπτυξε το θέμα: «Το περιβάλλον στις εκβολές του Πηνειού». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον μελισσοκόμο κ. Αλέξανδρο Μεσημέρη, τεχνολόγο- γεωπόνο, πρώην υπεύθυνο μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας με θέμα «Μέλι- ιδιότητες – χρησιμότητα – επικονίαση».

Κατά τη διάρκεια της γιορτής από την αποβάθρα γινόταν επιβίβαση σε βάρκες των ψαράδων για μια σύντομη ξενάγηση με περίπλου των δύο νησίδων στις εκβολές του Πηνειού και, τέλος, δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους. Τη βαρκάδα στο Δέλτα του Πηνειού απόλαυσαν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών κ. Πρόδρομος Χαρισμανίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Ζάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μανώλης, Αχιλλέας Διψάνας, Ευθύμιος Μπουζέκης, Χρήστος Τσάτσαρης, Κώστας Νταφούλης, Αθανάσιος Καραναστάσης, Δημήτρης Μαϊμάρης, οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Αιγάνης κ. Κώστας Ζαφείρης και Κρανιάς κ. Ιωάννης Μήτσιου, ο αντιπρόεδρος του συνδιοργανωτή ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Συκουρίου Γεώργιος Μπέλτσιος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής καθώς και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και του ΕΚΑΒ κ.ά.

ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα