«Μάτια» ελέγχου του νερού σε 50 χωριά της Ελασσόνας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 22:14
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΛ Αν. Σερετίδη, μπροστά στη μονάδα του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΛ Αν. Σερετίδη, μπροστά στη μονάδα του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου

Ένα σύγχρονο έργο με μακροχρόνια οφέλη, που προβλέπεται να λύσει σημαντικά προβλήματα στην ύδρευση των πενήντα χωριών του Δήμου Ελασσόνας, τείνει στην ολοκλήρωσή του.

Προκειμένου να μην πάει χαμένη ούτε σταγόνα, καθότι «οι υδατικοί πόροι της επαρχίας Ελασσόνας, δεν είναι απεριόριστοι…» όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, τοποθετήθηκαν οι βάσεις για να διατηρηθεί το ζωογόνο πολύτιμο αγαθό, με μια ορθή διαχείρισή του, ελέγχοντας τόσο τη σπατάλη του όσο και τις βλάβες για διαρροές του δικτύου, ώστε να πραγματοποιείται άμεση παρέμβαση.

Ο λόγος για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Ελασσόνας», προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, που θα καλύπτει 50 χωριά του Δήμου, με 100 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2018.

Η υλοποίησή του είχε ξεκινήσει με δυσκολίες και εμπόδια, καθώς ενώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκε λόγω προβλημάτων στον τρόπο χρηματοδότησης και ακολούθησαν αγωνιώδεις προσπάθειες από τον δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Ευαγγέλου, να βρεθεί νέα χρηματοδότηση.

Τελικά μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του δημάρχου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον αν. υπουργό Ανάπτυξης Χαρίτση Αλέξη και την ειδική γραμματέα Ευγενία Φωτονιάτα, επιτεύχθηκε το 2017, να γίνει η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Ευαγγέλου: «Ένα μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΕΛ, το οποίο ήταν απονταγμένο και τελικά βρήκαμε τον τρόπο να εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ολοκληρώνεται, προσφέροντας έτσι στη Δημοτική Υπηρεσία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Ελασσόνας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού της επαρχίας Ελασσόνας.

Οι υδατικοί πόροι της επαρχίας δεν είναι απεριόριστοι, και για τον λόγο αυτό, σε μια περίοδο έντονων καιρικών διακυμάνσεων, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αλόγιστης χρήσης από μέρους μερίδας των πολιτών, είναι υποχρέωσή μας να ελέγχουμε συνεχώς τη ροή των υδάτων και μια σειρά άλλων επιμέρους στοιχείων, τα οποία θα βοηθήσουν στη χάραξη της στρατηγικής της ΔΕΥΑΕΛ.

Με προγραμματισμό και τις κατάλληλες ενέργειες φροντίζουμε ώστε οι συμπολίτες μας να επωφελούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

100 ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας (ΔΕΥΑΕΛ) Ανέστη Σερετίδη, έχει ολοκληρωθεί σήμερα ένα σημαντικό μέρος του έργου και έχουν παραδοθεί από τον ανάδοχο, 42 Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου από τους 100, που προβλέπει η σύμβαση.

Ο ίδιος, δηλώνει στην «Ε», ότι: «Είναι ένα απαραίτητο έργο για το σύστημα ύδρευσης του Δήμου Ελασσόνας, διότι διαθέτει ένα πολύ απαιτητικό δίκτυο, λόγω των πολλών δυσκολιών των οικισμών της, από την άποψη του δύσβατου και ανάγλυφου της περιοχής (υψομετρική διαφορά, πίεση κ.α.).

Θα βοηθήσει, στο να προλαβαίνουμε πολλές από τις ζημιές, αλλά παράλληλα και να κάνουμε μια πολύ ορθή διαχείριση του διαθέσιμου και του παρεχόμενου νερού».

Επισήμανε δε, ότι βάσει της προβλεπόμενης λειτουργίας του συστήματος τηλεμετρίας, θα είναι εφικτό να ειδοποιείται ο αρμόδιος υπάλληλος, για τυχόν διαρροές ή ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, με ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, που θα αποστέλλεται από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλων των σταθμών ελέγχου.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο σύμφωνα με τον κ. Σερατίδη περιλαμβάνει τα εξής: «Τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων, προωθητικών συγκροτημάτων, κύριων εισόδων νερού σε όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δεξαμενών της Δημοτικής Ενότητας Ελασσόνας, ώστε να καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση. Τον εκσυγχρονισμό των πινάκων ισχύος στα αντλιοστάσια με εξοπλισμό κατάλληλο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταγραφή αυτής.

Περιλαμβάνονται συνολικά οι εξής εγκαταστάσεις: 100 τοπικοί σταθμοί ελέγχου που περιλαμβάνουν συνολικά 48 δεξαμενές, 4 αντλιοστάσια, μία πηγή και 51 γεωτρήσεις. 10 σημεία μέτρησης διαρροών στην πόλη της Ελασσόνας και σε εισόδους μεγάλων οικισμών.

Την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) στα γραφεία της ΔΕΥΑ της πόλης της Ελασσόνας, που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, τη διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.

Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση ενός Περιφερειακού Σταθμού Ελέγχου (ΠΣΕ) σε άλλο κτίριο διοίκησης της ΔΕΥΑ Ελασσόνας, που θα περικλείει όλες τις εγκαταστάσεις και υποσυστήματα και θα έχει την πλήρη λειτουργικότητα του ΚΣΕ. Ανάδοχος είναι η Τεχνική Εταιρεία Μ.Τ. ΑΤΕ».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass