Νέα εποχή με λιγότερο πλαστικό…

ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΤΟΥΣ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2018 22:12

Υπάρχει καφές μετά τα πλαστικά καλαμάκια; Εσείς πώς θα πίνετε τον εσπρέσο σας; Τι αλλάζει σε μια πόλη όπως είναι η Λάρισα που ο καφές στο πλαστικό ποτήρι με το πλαστικό καλαμάκι είναι η καθημερινή συνήθεια χιλιάδων Λαρισαίων; Πόσο έτοιμοι είναι οι Λαρισαίοι για αυτές τις αλλαγές;

H «Ε» κοιτάζει μέσα από την "τρύπα του καλαμακίου" τις συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξουν οι καταναλωτές στην πόλη του καφέ. Για περιορισμένη χρήση των πλαστικών κάνουν λόγο επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης έχοντας ως περιθώριο προσαρμογής το 2021.

Υπέρ της απαγόρευσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, βαμβακερά επιχρίσματα, καλαμάκια, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη στη Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Όπως αποφασίστηκε η κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη μέλη κατά τουλάχιστον 25% μέχρι το 2025. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν συσκευασία μιας χρήσεως για φαγητό, φρούτα, λαχανικά, επιδόρπια. Όσο για τα καλαμάκια, τις μπατονέτες, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα αυτά καταργούνται μετά το 2021. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο αμέσως μόλις οι υπουργοί της Ε.Ε. υιοθετήσουν τη θέση τους επί του θέματος.

Μια νέα εποχή με λιγότερο πλαστικό φιλοδοξεί να φέρει η Ευρώπη που θέτει στόχο να σταματήσει η ρύπανση των θαλασσών και των ακτών. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αναφέρουν ότι το κόστος θα είναι μεγάλο για την αντικατάσταση από το πλαστικό στο μπαμπού, από το πλαστικό στο σιτάρι που είναι απόλυτα βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο ή στα χάρτινα και τα μεταλλικά. «Προσπαθούμε να είναι περιορισμένη η χρήση των πλαστικών, δυστυχώς όμως ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί και άλλο», σημειώνουν ενώ άλλοι προσθέτουν ότι «ο κόσμος έχει συνήθειες που δύσκολα μπορεί να τις κόψει και δυστυχώς μόνο με την επιβολή, μόνο αν κάτι γίνει νόμος του κράτους, μόνο τότε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως πως οτιδήποτε οικολογικό είναι και ακριβό. Και όταν κάτι είναι ακριβό γίνεται και αποτρεπτικό. Ίσως να μπορούσαν να δοθούν κάποια κίνητρα στους καταστηματάρχες αλλά και στους καταναλωτές για να τα επιλέξουν».  

Στη Λάρισα ήδη υπάρχει ένα καφενείο που έχει υιοθετήσει τα οικολογικά καλαμάκια. Πρόκειται για καλαμάκια σίτου, 100% ανακυκλώσιμα τα οποία διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση του ροφήματος και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Αν και η Λάρισα είναι η πόλη του καφέ το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο στην αντικατάσταση των πλαστικών με οικολογικά καλαμάκια. Περισσότερο ενδιαφέρον δείχνουν καταστηματάρχες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει προμηθευής καλαμακίων σίτου.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Οι καταναλωτές που θέλουν να βγάλουν από τη ζωή τους το πλαστικό μπορούν να βρουν στην αγορά για τα ροφήματά τους καλαμάκια χάρτινα, καλαμάκια από μπαμπού τα οποία είναι κατάλληλα για κοκτέιλ αφού αφήνουν και τη σχετική επίγευση που κάνει τη διαφορά, ποτήρι που έχει ενσωματωμένο καλαμάκι στο καπάκι και για τους πιο εναλλακτικούς είναι και το χοντρό μακαρόνι Νο. 2 με την τρύπα στη μέση. Ιδανικά για παστίτσιο αλλά και για τον καφέ.

Στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και οι μπατονέτες. Στην αγορά οι καταναλωτές θα βρουν μπατονέτες από φυσικά υλικά όπως το καλάμι μπαμπού και το καθαρό βαμβάκι που αντικαθιστούν τέλεια τις πλαστικές μη –ανακυκλώσιμες μπατονέτες.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει να ισχύουν και για τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό, τα οποία πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030, καθώς ένα φίλτρο τσιγάρων μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1000 λίτρων νερού που ρίχνονται σε δημόσιους δρόμους, μπορεί να διαρκέσει δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί. Είναι το δεύτερο πιο απορριφθέν πλαστικό προϊόν μιας χρήσης.

Επίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, θα συλλέγονται κάθε χρόνο, με στόχο τουλάχιστον το 15% ανακύκλωσης έως το 2025 καθώς αποτελούν το 27% των αλιευτικών αποβλήτων που βρέθηκαν στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Επί αυτού, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού και οι κατασκευαστές αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής των αποβλήτων, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων ανακύκλωσης.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass