Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μέλλον του Πηνειού σχεδιάζεται με γνώση της ιστορίας του

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 22:30

Δύο εξίσου σημαντικές ενότητες, που αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία για την ανάπτυξη του Πηνειού ποταμού, αναπτύχθηκαν χθες, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Πηνειός ποταμός-Πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία», στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».

Η μία ενότητα αφορούσε στην ιστορία του Πηνειού και στον ρόλο που είχε στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας, γενικότερα, και η άλλη στο μέλλον του και στις προοπτικές ανάπτυξης, συμπληρώνοντας και οι δύο μια ολοκληρωμένη εικόνα της ταυτότητάς του στους αιώνες…

«Η προϊστορία και η ιστορία μάς δείχνουν αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε αύριο. Δεν πρέπει να κάνουμε καμία παρέμβαση αν δεν ξέρουμε πώς εξελίχθηκε ένα οικοσύστημα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μιγρός στην ενότητα του συνεδρίου που αφορούσε στην παρουσίαση ιστορικών στοιχείων του Πηνειού, ενώ παράλληλα σε άλλη αίθουσα παρουσιάζονταν οι ομιλίες για το μέλλον του Πηνειού, με τους εισηγητές να καταθέτουν προτάσεις για ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, όπως κανό-καγιάκ, ιστιοπλοΐα κ.ά. αλλά και τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να ενταχθεί ο Πηνειός στον αστικό ιστό της Λάρισας και στην καθημερινότητα των πολιτών της.

Αναλυτικότερα, δεκατρείς ομιλητές παρουσίασαν την ιστορική εξέλιξη του οικοσυστήματος του Πηνειού ποταμού, με αναφορές από το 9.500 π.Χ., όταν υποχώρησαν τα νερά στη Θεσσαλία, που ήταν λίμνη, (πρώτο όνομα Αιμονία- κόρη του Δευκαλίωνα) και δημιουργήθηκε η σημερινή πεδιάδα.

Αντίστοιχα, δεκαπέντε ομιλητές ανέπτυξαν την ενότητα «Οικονομικές δραστηριότητες και προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλικής πεδιάδας- ο αναγκαίος ρόλος του νερού», μεταξύ των οποίων παρουσιάστηκαν επίσης θέματα όπως «Εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού», «Διατοπική συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων –προκλήσεις εμπόδια», «Η έξυπνη διαχείριση νερού» κ.ά.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

 

Λένα Κισσάβου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα