Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 ΜW στην Κοιλάδα

* ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ * ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ 700.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 22:15

«Η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του πρώτου – από μία σειρά που θα ακολουθήσουν – φωτοβολταϊκού πάρκου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρώτης αγροτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πως η ελπίδα δεν χάθηκε ποτέ και πως φωλιάζει πάντα ανάμεσα σε έννοιες όπως η ομοθυμία, η καλή προαίρεση, η συνέργεια και προπαντός η αποφασιστικότητα να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός που χρειάζεται ο τόπος για να αφήσει για πάντα πίσω του τον εφιάλτη της κρίσης».

Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών του πρώτου ενεργειακού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοιλάδα Λάρισας, απαντώντας στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ελληνα αγρότη, που είναι σήμερα η μείωση του αγροτικού κόστους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδης, αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους της χώρας που είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ΑΠΕ.

Σύντομες ομιλίες υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, τον διευθυντή του ΓΟΕΒ Δημ. Παπαμιχαήλ και τον πρόεδρο της αναδόχου εταιρείας κ. Ραχιώτη.  

* Στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης εξήγησε πως θα λειτουργήσει προς όφελος των αρδευτών η συγκεκριμένη επένδυση, τονίζοντας πως «πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να μηδενίσουμε σταδιακά, σε εύρος πενταετίας για την παρούσα κοινότητα, όπως προβλέπεται από το υπάρχον πλάνο, το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες – μέλη των συμμετεχόντων ΤΟΕΒ. Αξίζει εδώ να επισημανθεί η σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από τον χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία. Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη. Η πρώτη επένδυση εδώ στην Κοιλάδα, στον κάμπο της Λάρισας, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν και το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος ενός μεγαβάτ, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία». Ευχήθηκε δε «την ερχόμενη άνοιξη να ξεκινήσει και το δεύτερο πάρκο κατά πάσα πιθανότατα στην περιοχή του Τυρνάβου, μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, ισχύος τριών μεγαβάτ».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του προσπάθειες για «την επαναλειτουργία της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά λειτούργησε φέτος Γαλακτοκομική Σχολή, στην κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της Ελασσόνας. Σε μία εποχή που η χώρα κλυδωνίζεται από φυγόκεντρες δυνάμεις διχασμού και που κάποιοι σπέρνουν διχόνοια για να θερίσουν μικροπολιτικό όφελος, ανήκω σ’ εκείνη τη μειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα και ακατάπαυστα με έναν και μοναδικό στόχο: Την ημέρα που θα κλείσω για τελευταία φορά την πόρτα του γραφείου μου στο Υπουργείο, να είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου και να νιώθω υπερήφανος για το έργο που αφήνω παρακαταθήκη στην πατρίδα μου και στους επόμενους κυβερνώντες».

* Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως «το έργο που θεμελιώνουμε σήμερα είναι ένα προϊόν συνεργασίας και συνέργειας, ταυτόχρονα αποτελεί και ένα μήνυμα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι εδώ στη Θεσσαλία συνεργαζόμαστε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που διατρέχει στην καθημερινότητά του ο αγρότης. Η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα της χώρας ξεκινά να κατασκευάζεται και αισιοδοξούμε να υπάρξουν και άλλες ώστε να μειώσουν το κόστος της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα να παράγουν ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Είναι ένα έργο ουσίας και χρήσιμο για τους αγρότες και αξίζουν συγχαρητήρια στο ΓΟΕΒ, στον ΤΟΕΒ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και σε όλους όσους συνεργάζονται. Στέλνουμε ακόμη ένα μήνυμα ότι εδώ συνεργαζόμαστε και πρέπει να σταματήσει η πολυνομία και η γραφειοκρατία, ώστε να δοθούν βαθμοί ελευθερίας στους ανθρώπους της παραγωγής».

* Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι αξιοποιείται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους των αγροτών, ενώ απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό ο κ. Καλογιάννης είπε πως ως Δήμος ευελπιστεί να δημιουργηθεί η δεύτερη ενεργειακή κοινότητα στην περιοχή ώστε να καλύψει και τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

* Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδης παρουσίασε τον στόχο του ΚΑΠΕ που είναι «οι ενεργειακές κοινότητες στην υπηρεσία της ενεργειακής μετάβασης προς την οικονομία χωρίς άνθρακα». Ανέφερε πως «η αναγκαιότητα συνεργατικών κοινωνικών επιχειρηματικών σχημάτων που ονομάστηκαν ενεργειακές κοινότητες, πηγάζει από την πρωτεύουσα σημασία που έχει η ενέργεια για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου. Άλλωστε η ευημερία συμβαδίζει με τη βιώσιμη ενεργειακή επάρκεια. Προχθές τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νέος φιλόδοξος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, με πρωταρχικό στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, από το στάδιο της παραγωγής έως την τελική χρήση συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής». Υποστήριξε πως «η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να θέσει και να πετύχει φιλόδοξους στόχους αλλαγής του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ΑΠΕ με ταυτόχρονο ριζικό περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης τόσο μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, όσο και μέσω της ορθολογικής χρήσης ενέργειας».

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass