«Οι Δήμοι θα καταρτίσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια»

* ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Τ.Ε., ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ * ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 22:02

«Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι το νέο μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό εγχείρημα της χώρας. Εμείς κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικό δάνειο της τάξης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσουν οι δήμοι να έχουν πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν» τόνισε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια αποτελούν θετική εξέλιξη καθώς με την ολοκλήρωσή τους οι Δήμοι, έχοντας συνολική εικόνα, θα ξεκαθαρίσουν θέματα, όπως αυτά των χρήσεων γης.

Ο κ. Σταθάκης, λίγο πριν τη σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους του νομού, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στα χωρικά σχέδια όσο και στους δασικούς χάρτες σημειώνοντας τη φιλοδοξία έως το τέλος του 2019 «να οριοθετηθεί το σύνολο των δασών» ενώ για το θέμα των πληρωμών επιδοτήσεων σε αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους χάρτες, διευκρίνισε πως «αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει τις ενστάσεις και έχουν μπει στη διαδικασία, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα».

 Αναλυτικότερα ο κ. Σταθάκης στις δηλώσεις του σημείωσε πως «στη Χωροταξία έχουν γίνει μεγάλες τομές, ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο στο σύνολο της χώρας, μέσα σε ενάμισι έτος από 1% οι δασικοί χάρτες της χώρας έχουμε επικυρώσει το 49% και φιλοδοξούμε μέχρι τέλος του 2019 να οροθετηθεί το σύνολο των δασών. Το τελευταίο και το πιο σημαντικό, μαζί με τις αλλαγές που κάναμε για τις ηλεκτρονικές άδειες, οικοδομικές και άλλες με το ΤΕΕ και την πλήρη ηλεκτρονική μεταρρύθμιση του συστήματος χωροταξίας της χώρας, οι Δήμοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά να καταρτίσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια, τα οποία θα ξεπεράσουν το παλαιό πολεοδομικό που είχαμε, αφορούν στο σύνολο του Δήμου. Είναι η τελευταία μεγάλη τομή που πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Δήμους για τα χωρικά, σημείωσε ότι «τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι το νέο μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό εγχείρημα της χώρας. Εμείς κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της τάξης του 1 δισ. για να μπορέσουν οι Δήμοι να έχουν πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα τοπικά χωρικά. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα το εξαγγείλουμε».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ερωτηθείς για τους δασικούς χάρτες και τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις αγροτών ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «νομίζω ότι αυτά τα θέματα, επειδή έχουμε κλείσει μεγάλες περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος, έχουν αντιμετωπιστεί. Διότι έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ενστάσεων και είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα θέματα και των επιδοτήσεων και της αναγνώρισης της αγροτικής χρήσης νομίζω έχουν επιλυθεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος και εφαρμόζεται». Στο διευκρινιστικό ερώτημα εάν θα πληρωθούν αυτοί οι αγρότες, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει τις ενστάσεις και έχουν μπει στη διαδικασία, αυτοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα». Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπενθύμισε τη θέση του πως «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Τα χωρικά σχέδια αλλά και οι ενεργειακές κοινότητες κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης με τους δημάρχους του νομού, στο Δημαρχείο της Λάρισας. Ο κ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις καταγράφοντας γενικότερα αλλά και επιμέρους θέματα όπως, μεταξύ άλλων, την απλούστευση των διαδικασιών μελετών για Δήμους που δεν διαθέτουν Τεχνικές Υπηρεσίες, το θέμα των αιγιαλών κ.ά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι, Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, Τεμπών Κων. Κολλάτος, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, Φαρσάλων Άρ. Καραχάλιος, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Παν. Νταής και Δημ. Μαβίδης. Ο κ. Σταθάκης είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καλογιάννη ενώ η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στη Λάρισα ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις, τόσο του Τεχνικού όσο και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass