Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τα έργα του Αχελώου

Άλυτα τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2018 17:00

Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Υδατικά Θεσσαλίας και τα έργα Άνω Αχελώου, Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γκούμας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και Τάσος Μπαρμπούτης, Δ.Σ. ΕΘΕΜ, δίνουν μέσα από μια σειρά ερωτοαπαντήσεων σημαντικές πληροφορίες για τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας και για τα έργα του Άνω Αχελώου.

* Υπάρχουν πράγματι έργα επί του (Άνω) Αχελώου; Υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν;

- Φυσικά υπάρχουν έργα, κατασκευάσθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα:

•Φράγμα στη Μεσοχώρα Τρικάλων και πλήρως κατασκευασμένος υδροηλεκτρικός σταθμός στη θέση «Γλύστρα». Το έργο αδειοδοτήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (2017) και βαδίζει έστω και αργά, προς τη λειτουργία του. Κάποιοι επί πολλά χρόνια το πολεμούσαν, δεν τους βγήκε και τώρα καιροφυλακτούν μπας και το ξανασταματήσουν. Κατά τη γνώμη μας ματαιοπονούν.

•Φράγμα στη θέση Συκιά Καρδίτσας, έργο πολύ προχωρημένο που εγκαταλείφθηκε εν αναμονή μίας απόφασης του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε τελικά τον Γενάρη του 2014, όμως η σημερινή Κυβέρνηση, αντί να κάνει ό,τι έκανε στη Μεσοχώρα (αδειοδότηση), άφησε το έργο στην τύχη του.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και στο έργο της σήραγγας 18 χιλιομέτρων που διανοίχθηκε πλήρως και συνδέει τον Αχελώο (από τη Συκιά) με την περιοχή Μουζακίου, ένα έργο σχεδόν έτοιμο αλλά εγκαταλειμμένο. Τώρα τελευταία, μετά από καταρρεύσεις που παρουσιάστηκαν και τους κινδύνους που εγκυμονούνται, η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

* Και γιατί δεν προχωράνε ;

- Γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η Κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει αποφάσεις γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα ψηφοφόρων που παλαιότερα τους φανάτιζαν εναντίον των έργων «εκτροπής Αχελώου», επιλέγοντας μέχρι τις εκλογές να μην αγγίξουν το ακανθώδες αυτό θέμα. Ακούγεται πολύ ανεύθυνο, δυστυχώς όμως είναι η αλήθεια. Τέλος, επειδή τα έργα αυτά παράγουν ενέργεια, συμφέροντα συνδεδεμένα με ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας (π.χ. φυσικό αέριο) επηρεάζουν την Κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε στο πρόγραμμά της έχει αποκλείσει παντελώς τα ΥΗ έργα έως το 2030!

* Σύμφωνοι, όμως αφού η κυβέρνηση είναι εναντίον της «εκτροπής», εσείς τι ζητάτε από αυτήν ;

- Εμείς θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη για τη χώρα να προχωρήσουν τα δύο υδροηλεκτρικά έργα για παραγωγή φθηνής και ανανεώσιμης ενέργειας χωρίς παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και με αντίστοιχη μείωση εισαγωγών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι ο ταμιευτήρας της Συκιάς με τη σήραγγα να αποτελέσουν συσσωρευτή ενέργειας με άντληση νερού όταν περισσεύει η ενέργεια και επανάκτηση όταν λείπει κάτι απαραίτητο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ της χώρας. Μπορεί να επίσης να χρησιμεύσει ως ταμιευτήρας νερού για πιθανές ξηρές περιόδους λόγω κλιματικής αλλαγής, κάτι που απαιτούν και οι πολιτικές της ΕΕ. Η δυνατότητα χρήσης των νερών για κάλυψη του ελλείμματος της Θεσσαλικής γεωργίας είναι ένα θέμα που θα λύσουν οι μελλοντικές γενιές.

* Τελικά ποια είναι σήμερα η βέλτιστη αξιοποίηση των έργων αυτών ;

- Για τη Μεσοχώρα είπαμε ήδη ότι είναι ένα χρησιμότατο υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ, που ανήκει στις ΑΠΕ. Η Συκιά είναι ομοίως ένα χρήσιμο υδροηλεκτρικό έργο, από το οποίο, μεταξύ άλλων ωφελειών, θα αποσβεσθεί και η δαπάνη κατασκευής του. Κατάλληλη να το πράξει αυτό είναι η ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείουμε κάτι άλλο.

Ειδικά όμως τα νερά του ταμιευτήρα Συκιάς, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, προσφέρει τη δυνατότητας ασφάλειας για τη Θεσσαλία σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. ξηρασία – ερημοποίηση). Επίσης, έως ότου κατασκευασθούν και τα άλλα έργα ταμίευσης που η σημερινή κυβέρνηση έχει εντάξει στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (Μουζάκι, Σκοπιά Φαρσάλων κ.λπ.), τα πλεονάζοντα νερά της Συκιάς μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να επανατροφοδοτήσουν σταδιακά τους ημικατεστραμένους υπόγειους υδροφορείς, ανακουφίζοντας το ταλαιπωρημένο οικοσύστημα.

* Όλα αυτά καλά, αλλά εσείς τι μπορείτε να κάνετε ;

- Πρώτα από όλα να ενημερώσουμε με κάθε τρόπο την κοινή γνώμη της Θεσσαλίας. Επίσης θα εργασθούμε ενόψει των εκλογών ώστε όλοι οι υποψήφιοι (Αυτοδιοίκηση, βουλευτές κ.λπ.) να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους τις θέσεις τους για τα έργα Αχελώου, που αναμφισβήτητα αποτελούν το μεγαλύτερο ενεργειακό και αναπτυξιακό έργο στην Κεντρική Ελλάδα. Να λοιπόν γιατί ξαναμαζευτήκαμε κάποιοι από τις «εφεδρείες». Ας καταλάβει ο κόσμος ότι τίποτε δεν τελείωσε και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των έργων. Στον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass