Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάστιγα η λαθροϋλοτομία στο δασικό σύμπλεγμα Σκήτης – Πολυδενδρίου

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΔΡΥΑΣ»

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2019 15:46

Σε μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό ΔΡΥΑΣ.

Παρόντες στη Συνέλευση ήταν τρεις επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Δέλτα Πηνειού, ο Δημήτρης Μιχαλάκης, ο Αλέξανδρος Χατζηγούλας και η Γεωργία Δεληβάση, οι οποίοι έκαναν μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση, με προβολή φωτογραφικού υλικού, για τις δράσεις του Φορέα, τα οικοσυστήματα των προστατευόμενων περιοχών καθώς και για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σ’ αυτές και καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Η πρόεδρος της «Δρυάς» Κατερίνα Κόσσυβα στην ομιλία της αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της Νίκης Γουλανδρή. Ακολούθως έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης του 2018 και στάθηκε με έμφαση στο πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο δάσος της περιοχής Σκήτης- Πολυδενδρίου, ζητώντας τη βοήθεια όλων για την πάταξη αυτής της εγκληματικής μάστιγας που λυμαίνεται την περιοχή.

Μετά τις τοποθετήσεις των μελών έγιναν οι ακόλουθες προτάσεις:

-Ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (Τεκές Τεμπών, Χαμάμ Λάρισας, προσβασιμότητα στο Πετογέφυρο κ.ά.).

-Αξιοποίηση των χώρων του Κέντρου Ενημέρωσης της ΔΡΥΑΣ στα Τέμπη και των κατασκηνώσεων της Κρανιάς για δημιουργία παραρτημάτων των Φορών Διαχείρισης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Δέλτα Πηνειού και Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αντίστοιχα, για να πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και προστασία των περιοχών Φύση 2000.

-Δημιουργία πάρκων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στη Λάρισα και στο Δέλτα του Πηνειού.

- Δημιουργία Γραφείου Τουριστικής Πληροφόρησης, μετά τη σημαντική αναβάθμιση της πόλης, που θα βοηθήσει την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής.

Στο τέλος η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση για διεύρυνση των μελών του Σ.Σ. κι έτσι η ΔΡΥΑΣ έχει τη χαρά να καλωσορίζει στη συντροφιά της δύο εκλεκτά μέλη με δραστηριότητα σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, τη Μαρίνα Κολλάτου και τη Ζωή Καλαφάτη.