Χωράφια κατάσπαρτα από τόνους μπάζων και οικιακών συσκευών!

«ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 22:09

Πέντε χιλιάδες τόνους αδρανών υλικών και ογκωδών οικιακών αποβλήτων συλλέγει ετησίως η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λάρισας και 40.000 τόνους ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία μεταφέρει σε ανάλογους χώρους συμβεβλημένων φορέων.

Σχεδόν οι μισές από αυτές τις ποσότητες συλλέγονται από παράνομες ρίψεις, στο αστικό περιβάλλον και σε αγροτικές περιοχές -κυρίως περιφερειακά της Λάρισας- και συνήθως εντοπίζονται μετά από καταγγελίες πολιτών.

Αν και στον Δήμο Λάρισας έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής τέτοιου είδους αποβλήτων, παρόλα αυτά συνεχίζεται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης ρίψης τους στο περιβάλλον και η δημιουργία εστιών ρύπανσης.

Μάλιστα είναι άξια απορίας, η επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς, όταν οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Καθαριότητας για την παραλαβή των ογκωδών απορριμμάτων τους, χωρίς οι ίδιοι να κάνουν τον κόπο να τα μεταφέρουν και να τα πετάξουν νύχτα, όπου τους βολέψει.

Συγκεκριμένα οργανώνει καθημερινά δρομολόγια οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλήσεις των πολιτών για συλλογή μπάζων, οικιακών ογκωδών αποβλήτων και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τα οποία παραλαμβάνει μπροστά από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρμοδίων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, οι πολίτες μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 2410 680200, και να ζητήσουν τη συλλογή των αποβλήτων που επιθυμούν να παραλάβει ο Δήμος. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας ορίζεται ο τόπος και ο χρόνος της παραλαβής των αντικειμένων, καθώς απαγορεύεται να τοποθετηθούν στο πεζοδρόμιο ή δίπλα σε κάδο ή στο οδόστρωμα, πριν την ημέρα που θα συμφωνηθεί με την υπηρεσία.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, πριν μπουν στη διαδικασία να τοποθετήσουν εκτός σπιτιού, τα αντικείμενα που επιθυμούν να συλλέξει.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν το αίτημά τους και μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «novoville» του Δήμου και να έχουν άμεσα την απάντηση για την αποκομιδή.

Όσον αφορά στα αδρανή υλικά (μπάζα), υπάρχει η δυνατότητα να γίνει συλλογή μέχρι και 15 τσουβαλιών των 25 κιλών το καθένα. Σε περίπτωση που ο όγκος τους και το βάρος τους είναι μεγαλύτερα, τότε αναλαμβάνει τη μεταφορά ο ίδιος ο πολίτης (αν και σε αυτή την περίπτωση, όταν πρόκειται για μεγάλης έκτασης εργασίες, επιλέγεται η τοποθέτηση ειδικών κάδων).

Τα μπάζα μεταφέρονται σε χώρο που διατηρεί μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον Δήμο Λάρισας.

ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Όσον αφορά στη συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ο Δήμος Λάρισας υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα, κατά το οποίο συλλέγει τις συσκευές, μετά από αίτημα του πολίτη, τις συγκεντρώνει σε ειδικό περιφραγμένο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο δημοτικό αμαξοστάσιο και ακολούθως τις παραδίδει σε πιστοποιημένη μονάδα διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκεται στο Ελευθεραί, από όπου δρομολογείται η ανακύκλωσή τους.

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών είναι υποχρεωμένα, στο πλαίσιο της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, να παραλαμβάνουν από τους πελάτες τους τις παλιές συσκευές, όταν προηγηθεί πώληση νέας, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον πελάτη.

Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Καθαριότητας επισημαίνεται πως «αυτή η υποχρέωση έχει ήδη ενσωματωθεί στην τελική τιμή πώλησης των προϊόντων» και με λίγα λόγια ο καταναλωτής έχει ήδη πληρώσει τη μεταφορά της παλιάς του συσκευής, αγοράζοντας το νέο προϊόν.

Ενώ λοιπόν υπάρχουν σήμερα λύσεις να συλλεχθούν τα αδρανή υλικά, τα ογκώδη οικιακά απόβλητα και οι συσκευές, με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος «τα βήματα προόδου συμμόρφωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών είναι αργά», όπως χαρακτηριστικά τόνισε υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass