Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργα για νερά, φτάνουν οι ιδεοληψίες

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 18:45

Στις εφημερίδες δημοσιεύτηκε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΖΑ, που αναφέρεται στην πρόταση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού να αναλάβει η Περιφέρεια την περάτωση του έργου πολλαπλού σκοπού της Συκιάς στο Θεσσαλικό τμήμα του Αχελώου.

Τι πρότεινε ο περιφερειάρχης; Να αναλάβει η Περιφέρεια την περάτωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Συκιάς σε συνδυασμό με συμπληρωματικά έργα. Φυσικά το έργο δεν είναι το ίδιο εύκολο. Το έργο της Συκιάς ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και δεν υπάρχει ανάδοχος για το υδροηλεκτρικό έργο, όπως είναι η ΔΕΗ για το φράγμα της Μεσοχώρας. Επομένως η περάτωση του έργου είναι πιο πολύπλοκη και χρειάζεται εξασφάλιση χρηματοδότησης (ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), μελέτες, περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ., κάτι που προφανώς γνωρίζει ο περιφερειάρχης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν υπάρχει μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας του έργου. Το έργο έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές και χρειάζεται αλλά 150-200 εκατομμύρια για να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο παράγοντας καθαρή ενέργεια, ως συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθήσει τη χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ θα αποτελέσει μια αποθήκη νερού για έκτατες ανάγκες που αναμένονται με την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια και θα μεταφέρει και ποσότητες νερού για να καλύψει το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας που απειλείται με τεράστια οικολογική καταστροφή και ερημοποίηση. Υποθέτω ότι οι συγγραφείς της ανακοίνωσης θα έχουν μια τέτοια μελέτη (φαντάζομαι ότι η Κυβέρνηση που ανέλαβε πριν τέσσερα χρόνια θα την έκανε για να πάρει τις αποφάσεις της) που αποδεικνύει ότι δεν συμφέρει η διάθεση των υπολειπόμενων χρημάτων για την περάτωση του έργου και δεν θα αποσβεστούν. Θα ήταν ενδιαφέρον να τη δούμε.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης υποθέτω ότι κατοικούν στη Θεσσαλία και μάλλον στη Λάρισα. Υποθέτω θα έχουν στο σπίτι τους νερό που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους που ίσως αγνοούν ότι προέρχεται από άντληση υπογείων υδάτων που δυστυχώς δεν ανανεώνεται αυτόματα και τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς. Και φυσικά θα βλέπουν κάθε χειμώνα το νερό να χύνεται στη θάλασσα και να μη γίνεται κανένα έργο ταμίευσής του για κάλυψη του καλοκαιρινού ελλείμματος. Αλλά μάλλον δεν θα τους νοιάζει. Στο σπίτι τους θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για τις ηλεκτρικές τους συσκευές και το βράδυ θα έχουν άπλετο φως να διαβάσουν ή να χαζέψουν την τηλεόραση. Το ρεύμα αυτό παράγεται στην Πτολεμαΐδα σε κάποιο λιγνιτικό σταθμό που ρυπαίνει την περιοχή και κάνει τη ζωή των κατοίκων ανθυγιεινή. Ή εισάγεται από τη Βουλγαρία και ίσως παράγεται στο Κοζλοντούι. Και φυσικά δεν τους πειράζει. Ο αέρας στη Λάρισα είναι ακόμα καθαρός και μπορούμε να χαιρόμαστε τα αγαθά του ηλεκτρισμού και να κάνουμε και κάποια διαδήλωση κατά της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Το μεσημέρι θα κάθονται στο τραπέζι τους και θα τρώνε ωραία λαχανικά ή κρέας που παράγεται από νερό που αντλείται από τους υπόγειους υδροφορείς της Θεσσαλίας εξαντλώντας τους, ενώ το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τον αγρότη που δεν είναι ανταγωνιστικός στις αγορές. 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χρωστάμε στους υπόγειους υδροφορείς και πρέπει να επιστρέψουμε. Πώς, αν δεν ταμιεύσουμε τα χειμερινά νερά και αν αυτά δεν φτάνουν -που είναι η αλήθεια- να μεταφέρουμε ποσότητες υδάτων από γειτονική λεκάνη που της περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα; Ο κίνδυνος να μείνει η Θεσσαλία χωρίς υδατικούς πόρους είναι άμεσος αλλά η ιδεοληψία μας μπροστά από όλα. Οι προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής δείχνουν ότι η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν άμεσο κίνδυνο ερημοποίησης. Ότι αν δεν λάβουμε μέτρα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα παιδιά ή τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να ζήσουν στη Θεσσαλία. Τι κάνουμε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα νερού και να συντηρήσουμε τους μη ανανεώσιμους πόρους όπως έδαφος, νερό, ενέργεια διατηρώντας την παραγωγικότητα της γεωργίας μας;

Διερωτώμαι τι έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση που υποστηρίζουν για την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας; Εκτός από τη αντιδεοντολογική, αντιεπιστημονική και ελάχιστα ηθική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, που υπαγόρευσε στους μελετητές της επικαιροποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων να αφαιρέσουν την εύλογη λύση της μεταφοράς νερών από τον Θεσσαλικό Αχελώο από τη μελέτη τους; Οι μελετητές πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους για να πουν την αντικειμενική επιστημονική τους γνώση και όχι να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες του Υπουργού. Είναι ικανοποιημένοι από τη σπατάλη των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων είτε από τη διατήρηση αδρανών έργων που έχουν πληρωθεί (βλέπε καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στο φράγμα Μεσοχώρας που είναι έτοιμο αν τελειώσουν οι απαλλοτριώσεις), είτε από τη μη περάτωση σχεδόν έτοιμων έργων που αφήνονται να καταρρεύσουν όπως το Φράγμα Συκιάς και η σήραγγα; Αυτό τους ικανοποιεί και τους ενοχλεί η προσπάθεια του περιφερειάρχη να συμβάλλει στην περάτωση και λειτουργία των έργων που θα οδηγήσουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος της Θεσσαλίας εκφράζοντας τις αγωνίες κάθε ενημερωμένου κατοίκου της περιοχής;

Γράφει ο Φ. Γέμτος