Σπιτάκια ανακύκλωσης στη Λάρισα

Τοποθετούνται σε τρία σημεία στην πόλη * Με ανταποδοτικό κέρδος για τους πολίτες: 1 ευρώ στις 33 συσκευασίες

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2019 22:12
 Οικίσκοι τριών ανακυκλώσιμων υλικών που θα τοποθετηθούν στη Λάρισα Οικίσκοι τριών ανακυκλώσιμων υλικών που θα τοποθετηθούν στη Λάρισα

Σπιτάκια ανακύκλωσης, συλλογής τριών ανακυκλώσιμων υλικών, γυαλιού, μετάλλου και πλαστικού, θα τοποθετηθούν στη Λάρισα, με ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες, που ανέρχεται στο 1 ευρώ για τη ρίψη κάθε 33 συσκευασιών.

Το έργο ανέλαβε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών με διακριτικό τίτλο “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” και προχωρά άμεσα στην υλοποίησή του, μετά το πράσινο φως που έδωσε πρόσφατα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο ξεχωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ο Δήμος Λαρισαίων παραχωρεί στην παραπάνω πιστοποιημένη εταιρεία, τους εξής τέσσερις χώρους για την τοποθέτηση των οικίσκων- σπιτιών ανακύκλωσης, εκ των οποίων θα επιλεγούν για αρχή τρεις:

-Στην πλατεία Ταχυδρομείου: Θα τοποθετηθεί ο οικίσκος Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο μη χρησιμοποιούμενο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκεται στη γωνία Ρούσβελτ και Πρωτοπαπαδάκη με την προοπτική να μεταφερθεί εκεί και το σύστημα ανακύκλωσης ρουχισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό σημείο ανακύκλωσης.

-Στον Λόφο Φρουρίου – Μπεζεστένι: Το σημείο θα προταθεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και ανακύκλωσης.

-Στο πάρκο ΟΣΕ -Μπουκουβάλα (περιοχή σταθμού): Θα τοποθετηθεί ο οικίσκος Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, πιθανόν επί του πεζοδρόμου της Ιάσονος στη συμβολή του με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

-Στον κοινόχρηστο χώρο, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Χριστοβασίλη (Ακαδημία): Ο οικίσκος θα τοποθετηθεί στη βάση του τριγώνου του κοινόχρηστου χώρου, με πλάτη στην όμορη πολυκατοικία.

Στη σχετική σύμβαση συνεργασίας, που έχει υπογράψει ο Δήμος Λαρισαίων με την εταιρεία, στις υποχρεώσεις του συμπεριλαμβάνεται η παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος του χώρου εγκατάστασης και της αναγκαίας ηλεκτρολογικής παροχής.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Εποπτείας και Μελετών Συστημάτων Διαχείρισης Απορριμμάτων, της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, χημικό μηχανικό, κ. Βασίλη Καραγιάννη, η ανταποδοτική ανακύκλωση έχει σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, και παράλληλα θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Επισήμανε ότι στους οικίσκους θα υπάρχουν τρεις υποδοχές, για μπουκάλια γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου.

Ο πολίτης θα ρίχνει αντίστοιχα στις υποδοχές τις άδειες συσκευασίες, και ανταποδοτικά θα έχει δύο επιλογές: είτε να δωρίσει το χρηματικό ποσό που του αναλογεί (βάσει της ποσότητας των συσκευασιών), σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα ή οργανισμό, ή να παραλάβει ένα κουπόνι με χρηματικό ποσό, το οποίο πιθανόν (δεν έχει οριστεί ακόμη) θα το χρησιμοποιεί για τις αγορές του σε σούπερ-μάρκετ.

Σύμφωνα με την κοστολόγηση που έχει γίνει, ο πολίτης θα κερδίζει 1 ευρώ στη ρίψη 33 συσκευασιών.

Το μέγεθος των οικίσκων ανακύκλωσης, θα είναι 2,5 Χ 4 μέτρα.

«Είναι υποχρέωση του Δήμου Λαρισαίων, να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αλέξης Μπατζανούλης και σημειώνει πως «αποτελεί το πρώτο βήμα προς τον στόχο της σωστής διαλογής ξεχωριστών υλικών ανακύκλωσης».

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass