Περιπολίες όλο το 24ωρο για την προστασία των δασών

*ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ * ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ –ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ - ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 200 ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ -ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΚΑΙ 350 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2019 22:10

Περιπολίες όλο το 24ωρο στα δάση του νομού Λάρισας, πραγματοποιούν δασικοί υπάλληλοι των Δασαρχείων του νομού, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για εμφάνιση πυρκαγιάς, παράλληλα με τους ελέγχους για παράνομη θήρα και λαθροϋλοτομία. Ευελπιστώντας να περάσει «αναίμακτα» για το περιβάλλον και όχι μόνο, η δύσκολη περίοδος του καλοκαιριού, βρίσκονται σε επιφυλακή, με αυξημένη προσοχή και σε εγρήγορση, ώστε σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, να κινηθεί άμεσα ο μηχανισμός αντιμετώπισής της.

Μάλιστα φέτος, τα Δασαρχεία, έχουν και επίσημη κρατική εντολή να συνεργαστούν με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σε περίπτωση συμβάντων δασικών πυρκαγιών, κάτι που ίσχυε μεν τα τελευταία χρόνια, αλλά επισφραγίστηκε πρόσφατα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Η νέα ΚΥΑ συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης και κυρίως, της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «είναι η πρώτη φορά που περιγράφεται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998». Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στενή συνεργασία των τμημάτων Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Σε περιφερειακό επίπεδο προβλέπεται η συνεργασία των περιφερειακών πυροσβεστικών υπηρεσιών και των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Όπως προβλέπεται: «Όταν ξεκινήσει η πυρκαγιά και αποτελεί κρίσιμο περιστατικό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τη Δασική Υπηρεσία, για την επιτόπια συνδρομή της και τη συνεργασία της με τον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής.

Στελεχώνεται υποχρεωτικά το ΕΣΚΕ με δασολόγους ή δασοπόνους, που παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στον επικεφαλής του, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τις λάβει υπόψη του. Παρέχεται υποχρεωτικά η γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας στην ιεράρχηση ταυτόχρονων πυρκαγιών, όσον αφορά στην προστασία του δασικού οικοσυστήματος.

Επίσης, η Δασική Υπηρεσία όταν βρίσκεται στο συμβάν έχει συμβουλευτικό ρόλο παρέχοντας πληροφορίες για το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τη συμπεριφορά της υπάρχουσας δασικής βλάστησης στη φωτιά, τις πιθανές θέσεις διάνοιξης ζωνών με μηχανικούς τρόπους και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ

Οι Δασικές Υπηρεσίες του νομού Λάρισας, λειτουργούν καθημερινές, Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τις ώρες από 7 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ. Καλούν, όλους τους πολίτες να είναι αρωγοί στο δύσκολο έργο της Δασικής Υπηρεσίας, ενημερώνοντας για την προστασία των δασών και δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούν δημόσιο αγαθό και περιουσία όλων. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δασαρχείο Λάρισας: 2410-671.510 και 2410-671.360 -Δασαρχείο Ελασσόνας: 24930-22243 και 24930-24901 -Δασαρχείο Αγιάς: 24940-22221.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ

ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ 

Πριν λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών για τα έτη 2019-2021. Με διυπουργική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ΥΠΕΝ προχωρά στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε «η χρηματοδότηση του έργου για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 140.000.000 ευρώ και αφορά τόσο πόρους, που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Οι επιστήμονες αυτοί θα απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας όσο και στην εκτέλεση των έργων αυτών».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΔΑΣΟΥΣ - ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η βασική καινοτομία του παραπάνω Σχεδίου Δράσης, είναι η πρόβλεψη δημιουργίας τεχνικών εργαλείων, για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας.

Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών-κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hotspots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο. Το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, αναμένεται να δημοσιευτεί ως Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass