Μοναδικό οικοσύστημα το Δέλτα Πηνειού

- Για χλωρίδα - πανίδα της περιοχής αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2019 22:06

Ευλογημένος τόπος είναι το Δέλτα του Πηνειού ποταμού, ένας υδροβιότοπος,  το μεγαλύτερο προτέρημα των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε ως ερασιτέχνες είτε ως επαγγελματίες.

Το πρωινό ξύπνημα του Πηνειού: «Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο το κελάηδισμα του αηδονιού, του κοτσυφιού και της γαλιάντρας φτιάχνουν τη μεγαλύτερη ορχήστρα του κόσμου».

Το Δέλτα του Πηνειού δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού, ξεκινά από την Πίνδο και τα Χάσια, φτάνει στον θεσσαλικό κάμπο, διασχίζει την Κοιλάδα των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου και εκβάλλει στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου και ευρύτερα στο Αιγαίο.

Το Δέλτα του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ) αφού στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη, πολλά αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν εκεί και πολλά παρυδάτινα είδη πτηνών χρησιμοποιούν τα έλη του. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.

Η πεδινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού δημιουργήθηκε από την προσχωματική δράση του Πηνειού μετά το γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της Οροσειράς του Ολύμπου και του Κισσάβου όπου τα νερά της θεσσαλικής λίμνης βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της θεσσαλικής πεδιάδας.

Μέχρι το 1940 η χωροταξική δομή σε τοπικό επίπεδο διακρινόταν από την κοινωνική και οικονομική συσπείρωση στην περιμετρική και επιτόπια ημιορεινή ζώνη με δευτερεύοντα οικονομικό ρόλο την πεδινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού. Μεταπολεμικά, με την εγκατάλειψη των ορεινών περιοχών, το οικονομικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη γεωργική εκμετάλλευση της πεδιάδας του Δέλτα του Πηνειού. Την ίδια περίοδο, κατασκευάστηκε η τάφρος Σμίξη, μέσω της οποίας παροχετεύονταν στον Πηνειό ποταμό ποσότητες νερού από τη λεκάνη απορροής του κάτω Ολύμπου με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της βόρειας κοίτης του Πηνειού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υγρότοπων στο συγκεκριμένο τμήμα του Δέλτα, καθώς μειώθηκαν οι ποσότητες του νερού.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι διαδρομές που μπορεί να επιλέξει κάποιος για να επισκεφθεί το Δέλτα του Πηνειού είναι πολλές, όπως από Στόμιο, Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Μεσάγγαλα, Νέους Πόρους. Αν όμως κάποιος θέλει να φτάσει στο κέντρο του Δέλτα και να δει τις εκβολές του Πηνειού στη θάλασσα χρειάζεται να επιλέξει αυτή από την Κουλούρα. Από το χωριό Κουλούρα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, δίπλα στο ποτάμι, σε δύο χιλιόμετρα ο επισκέπτης φτάνει στην παραλία Κουλούρας, στη μικρή αυτή διαδρομή θα συναντήσει το «λιμάνι» του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων οι οποίοι είναι φύλακες του ποταμού. Μια βαρκάδα στο Δέλτα είναι εμπειρία μοναδική. Φτάνοντας στο τέλος αυτής της μικρής οδικής διαδρομής θα απολαύσει μοναδικές εικόνες από τον Πηνειό να χάνεται στην αγκαλιά της θάλασσας.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass