«Εδώ και τώρα» μέτρα για την κλιματική αλλαγή

8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 16:01

Την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναδεικνύει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για το WWF Ελλάς.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα δίνει ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ΑΠΕ, στηρίζοντας ξεκάθαρα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την άμεση στροφή της χώρας σε παραγωγή ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, το ελληνικό κοινό εμφανίζεται πολύ εξοικειωμένο με τον όρο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα:

- 93% του κοινού δηλώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστό 5% αποδίδει το πρόβλημα σε φυσικές αιτίες.

- 51% του κοινού θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Σε λίγο πιο ήπιο τόνο, το 30% το αντιμετωπίζει ως υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.

- 60% του κοινού δηλώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν.

- Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% του κοινού θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, 61% να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος ζωής μας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόμοι, ενώ 22% θεωρούν ως λύση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:

- 90% του κοινού δηλώνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μόνο 3% τάσσεται κατά.

- 89% του κοινού δηλώνει υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά. Ταυτόχρονα όμως, το 30% θεωρούν ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

- 66% του κοινού δηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας με παράλληλη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

- 80% του κοινού δηλώνει προσωπικά υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι 69%.

- 86% του κοινού δηλώνει σαφώς κατά της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου) σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Στην ίδια ερώτηση, μόνο 9% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.

«Είναι φανερό ότι η κλιματική κρίση προβληματίζει όλο και περισσότερο τους Έλληνες, ενώ η απαίτηση του 81% εξ αυτών για λήψη μέτρων πρέπει να μεταφραστεί σε ξεκάθαρη υποχρέωση από την πολιτεία και τους αρμόδιους», δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς Σταύρος Μαυρογένης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass