«Χρυσάφι» στην καμένη γη

*ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ «ΜΟΡΧΕΛΕΣ» *ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΗΤΟΧΛΩΡΙΔΑΣ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2019 22:06

Στα αποκαΐδια των δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα, εκεί όπου η πύρινη λαίλαπα έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής, υπάρχει ένας θησαυρός, που αποφέρει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τον λυμαίνονται.

Ομάδες Ισπανών και Ιταλών εμπόρων τον γνωρίζουν και εμφανίζονται κάθε χρόνο, στις καμένες εκτάσεις της χώρας μας, για να τον εκμεταλλευτούν.

Εντοπίζουν τα μέρη που το καλοκαίρι καταστράφηκαν από πυρκαγιές στη χώρα μας, αναμένουν την κατάλληλη στιγμή και εξορμούν στην καμένη γη για να συλλέξουν, εξοπλισμένοι με ειδικά φορτηγά αυτοκίνητα, ένα «χρυσάφι» της μυκητοχλωρίδας, τις λεγόμενες ««Μορχέλες», που φυτρώνουν σε καμένες εκτάσεις.

Πρόκειται για ένα σπάνιο και πανάκριβο είδος μανιταριού, καθώς κοστίζει 150 με 200 ευρώ το κιλό. Εχει κωνική και κυψελωτή μορφή, είναι κούφιο εσωτερικά, με υπέροχο άρωμα και αποτελεί κορυφαίο έδεσμα στα ακριβά εστιατόρια της Ευρώπης.

Οι ξένοι έμποροι δρουν ανενόχλητοι, λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου για την προστασία και τη σωστή διαχείριση της μυκητοχλωρίδας στην Ελλάδα και καρπώνονται τον φυσικό της πλούτο.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Επιστημόνων Μελέτης και Προστασίας της Μυκητοχλωρίδας και του Δάσους νομού Λάρισας "AMANITA CAESARIA" κ. Νίκος Σδραβόπουλος δηλώνει στην «Ε» ότι: «Οι Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι λυμαίνονται χρόνια τις Μορχέλες στη χώρα μας, αλλά και άλλα είδη μανιταριών, καθώς έχουν βρει σε αυτή τον επίγειο παράδεισο του κέρδους τους. Κι αυτό γιατί μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία της μυκητοχλωρίδας. Συγκεκριμένα, για τη συλλογή των «Μορχέλων», έρχονται από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, σε εκτάσεις που έχουν πρόσφατα καεί, καθώς εκεί ευδοκιμεί το συγκεκριμένο είδος».

Αναλυτικότερα για τη δράση τους, ο πρόεδρος αναφέρει: «Ερχονται με φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι κινητά εργαστήρια. Μέσα σε αυτά υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός και ειδικό συνεργείο ατόμων, που κάνει την επεξεργασία των μανιταριών.

Τα συσκευάζουν και φεύγουν με το «χρυσάφι» στις καρότσες τους. Τα πουλούν πανάκριβα σε όλη την Ευρώπη… Οι δε Γάλλοι μάγειρες έχουν αληθινό πάθος για τις «Μορχέλες»».

Αναλυτικότερα, γι’ αυτό το είδος μυκήτων, ο κ. Σδραβόπουλος αναφέρει: «Οι «Μορχέλες» είναι από τα κορυφαία μανιτάρια με εξαιρετικά γήινη γεύση και αρώματα, που μόνο η πολύτιμη τρούφα μπορεί να ξεπεράσει.

Περιζήτητες σε όλη την Ευρώπη (Γαλλικά: moreilles, Αγγλικά: morels) είναι από τα πιο ακριβά υλικά συνταγών και χρησιμοποιούνται είτε για να εμπλουτίσουν γευστικά τα φαγητά, αλλά σερβίρονται και μόνα τους, ως πολύ ιδιαίτερο πιάτο».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass