Πρόληψη και συνεργασία «όπλα» κατά των πυρκαγιών

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΡ. ΣΠΑΘΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΖΩΗ ΦΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 22:04

Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται στον σχεδιασμό του συστήματος δασοπροστασίας αποτελούν βασικά συστατικά επιτυχίας στην αντιμετώπιση της απειλής των δασικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για μια κοινή πεποίθηση, τόσο των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και των Δασικών Υπηρεσιών, πάνω στα οποία δοκιμάζονται κάθε καλοκαίρι.

Οι δύο φορείς σηκώνουν μεγάλο βάρος ευθύνης να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους, με τους ρόλους τους να είναι διακριτοί, βάση της νέας ΚΥΑ, περί συνεργασίας τους.

Αναμφίβολα, είναι οι καταλληλότεροι να γνωρίζουν και να εκτιμήσουν, στο αντικείμενο της δασοπροστασίας –δασοπυρόσβεσης, αν χρήζει βελτίωσης το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας, το οποίο φυσικά περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα (τεχνογνωσία, εκπαίδευση, μέσα δασοπροστασίας /δασοπυρόσβεσης, συντονισμός… κ.ά.)

«Πάντα υπάρχει το καλύτερο. Προτάσεις υπάρχουν. Αρκεί να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και να τις καταθέσουμε, ώστε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά, με σκοπό να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους κινδύνους…», δηλώνει, ερωτηθείς, ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Χρήστος Σπαθούλας.

«Αναμφίβολα το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν» δηλώνει αντίστοιχα και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Ζωή Φτίκα, σημειώνοντας ότι στην περίπτωσή μας «σημαίνει ότι όσο περισσότερα είναι τα μέτρα πρόληψης τόσο καλύτερα για τη δασοπροστασία».

Η κ. Φτίκα υποστηρίζει ότι βασικό συστατικό για την επιτυχία ενός σχεδίου δασοπροστασίας, αποτελεί η καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και δηλώνει: «Με τη νέα ΚΥΑ, περί συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τη Δασική Υπηρεσία κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, γίνονται ξεκάθαροι οι ρόλοι της κάθε πλευράς.

Πιστεύω στη συνεργασία, με διακριτούς ρόλους και στον αλληλοσεβασμό. Δηλαδή, είναι σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε τον ρόλο που έχει ο καθένας, καθώς κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Ο καθένας, είναι γνώστης του δικού του τομέα.

Να σημειώσω, ότι με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Θεσσαλίας, έχουμε αναπτύξει μια άψογη συνεργασία».

«ΟΛΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ»

Απόλυτος εμφανίζεται ο διοικητής αρχιπύραρχος Χρ. Σπαθούλας, όσον αφορά στην ευθύνη και στη δράση που αναλογεί σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, μπροστά στον κίνδυνο της πύρινης απειλής, τονίζοντας ότι: «Το δάχτυλο του καθένα, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να δείχνει τον καθρέφτη απέναντί του!» και σημειώνει επίσης: «Είναι ο ρόλος μας, είναι η δουλειά μας, να βρισκόμαστε κάθε ώρα και κάθε στιγμή σε επαγρύπνηση. Πόσο μάλλον όταν οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών. Στην πολιτική προστασία δεν υπάρχει σχολάω!».

Τόσο ο κ. Σπαθούλας όσο και η κ. Φτίκα, εκτιμούν ότι «ευθύνη για τη δασοπροστασία έχουμε όλοι, από τους αρμόδιους φορείς, μέχρι τον απλό πολίτη…» και αυτό απαιτεί την καλλιέργεια ανάλογης παιδείας στους πολίτες.

Κρίνεται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθούν πυρκαγιές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνονται από ανθρώπινα λάθη.

«Βασικό στοιχείο πρόληψης είναι η παιδεία…» τόνισε ο κ. Σπαθούλας, σημειώνοντας ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί βασικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και αποφυγής πυρκαγιών, γνωρίζοντας τους κινδύνους.

Αντίστοιχα, η κ. Φτίκα επισήμανε: «η καταστροφή που επέρχεται μετά από μια πυρκαγιά, δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο καθένας, είναι ότι το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό.

Είναι ανάγκη να καλλιεργηθεί μέσω της παιδείας, φιλοδασικό πνεύμα…».

ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ

ΤΟ 35% ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Αναλύοντας στατιστικά τις αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας διαπιστώνουμε ότι το 35% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις ή λάθη εκδρομέων κ.λπ.).

Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων περίπου 20% οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και την πρόθεση. Συνεπώς, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια».

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Να σημειωθεί ότι καθημερινά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκδίδει Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για όλη τη χώρα, τον οποίο αναρτά στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Οι πολίτες μπορούν να την επισκεφθούν και να εντοπίσουν σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι οδηγίες προς τους πολίτες που βρίσκονται στην ύπαιθρο είναι οι εξής:

«-Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

-Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

-Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

-Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

-Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass