Ρεύμα αλληλεγγύης, με πλαστικά καπάκια

-ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ 2,5 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ… * ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2019 22:02

Η συλλογή πλαστικών καπακιών, από διαφόρων ειδών μπουκάλια νερού, χυμών και αναψυκτικών, έχει εξελιχθεί σε μια αστείρευτη πηγή κάλυψης των αναγκών ατόμων με ειδικές ανάγκες, που διατηρείται χρόνια τώρα από τη βάση της κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμή της και αυτή που κατέχει σήμερα τα πρωτεία στη συλλογή τους, είναι οι μαθητές σχολείων της Λάρισας, οι οποίοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και με τη βοήθεια των γονιών τους, έχουν συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο συνεχίζουν να υλοποιούν με πείσμα εθελοντές των Ενεργών Πολιτών Λάρισας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρεύμα αλληλεγγύης προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο ενισχύει εκπαιδευτικές δομές ευπαθών ομάδων πληθυσμού, προσφέροντας αναπηρικά αμαξίδια, αλλά βοηθά και μεμονωμένα συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση στις νέες γενιές. Βάσει της ανταπόκρισης που έχουν δείξει σχολικές κοινότητες, αποδεικνύεται ότι αυτός ο βιωματικός τρόπος μάθησης, είναι το «αντίδοτο» στην καταστροφική ανθρώπινη συμπεριφορά, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Πριν λίγες ημέρες, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας συγκέντρωσαν άλλη μια ποσότητα πλαστικών καπακιών και αφού προχώρησαν στη διαλογή τους, ζύγισαν το βάρος τους και κατέγραψαν ρεκόρ: 2,5 τόνοι-περίπου 2 εκατομμύρια καπάκια!

«Πριν 5 χρόνια, όταν ξεκινήσαμε τη δράση της συλλογής πλαστικών καπακιών, οι ποσότητες που μαζεύαμε γέμιζαν και μόνο ένα τρέιλερ κάθε φορά. Σήμερα έχουμε γεμίζει 10 πλαστικούς μεγάλους σάκους «μπούρντες» και συγκεκριμένα 2,5 τόνους καπάκια», αναφέρει στην «Ε» ο εθελοντής των Ενεργών Πολιτών Λάρισας κ. Κώστας Κεδράς, παρουσιάζοντας με περηφάνια τη μεγάλη ανταπόκριση των Λαρισαίων, η οποία τείνει να αυξάνεται κατά 10% ετησίως.

Ο κ. Κεδράς υποστηρίζει ότι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της δράσης είναι οι μαθητές της Λάρισας και μάλιστα μερικά σχολεία ξεχωρίζουν για τη σταθερή ανταπόκρισή τους, γεγονός που το αποδίδει στη δουλειά των εκπαιδευτικών και των γονιών.

«Τους ευχαριστούμε θερμά όλους, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα ολοκληρωνόταν το έργο μας. Ευχαριστούμε και τον κ. Θέμη Σαϊτη που τα αγοράζει» δήλωσε.

Σημαντική είναι και η στήριξη μεμονωμένων πολιτών, αναφέρει ο ίδιος, οι οποίοι ανά διαστήματα πηγαίνουν στη «Στέγη Αλληλεγγύης» των Ενεργών Πολιτών (οδός Λάμπρου Κατσώνη 37, στη Λάρισα) και παραδίδουν σακούλες με πλαστικά καπάκια.

«Το οικονομικό όφελος από την πώληση των καπακιών είναι μικρό» αναφέρει ο κ. Κεδράς και σημειώνει: «όμως η προσπάθεια αυτή γίνεται κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, για να καλλιεργήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα παιδιά και δεύτερον, να ενισχύσουμε τη διάθεση αλληλεγγύης, αφού τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την πώληση των καπακιών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, που τα προσφέρουμε στα ειδικά σχολεία του Δήμου Λάρισας».

Αμαξίδιο έχουν προσφέρει τελευταία στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας, ενώ προσεχώς θα προσφέρουν ένα ακόμη σε συνάνθρωπό μας που δεν μπορεί να κινηθεί.

Να σημειωθεί ότι με τη συλλογή και διάθεση πλαστικών καπακιών, ασχολούνται 15 εθελοντές των Ενεργών Πολιτών Λάρισας.

Η ΔΙΑΛΟΓΗ

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας απευθυνόμενοι σε όσους συλλέγουν πλαστικά καπάκια, παρακαλούν να μην τα αναμειγνύουν με καπάκια από απορρυπαντικά, σαμπουάν, μαλακτικά και γενικά με αυτά από μεγάλα μεγέθη συσκευασιών.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν καπάκια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Ενεργούς Πολίτες στα τηλέφωνα: 2413-011.972 και 6949-441.363.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass