Το έδαφος σε κίνδυνο...

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2019 15:28

Ημερίδα με θέμα «έδαφος, ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος σε κίνδυνο -Μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητάς του» διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων του Ινστιτούτου στη Λάρισα (Θεοφράστου 1) (πρ.ΕΘΙΑΓΕ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το έδαφος.

Ερευνητές του Ινστιτούτου και προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τη σημερινή κατάσταση υποβάθμισης των ελληνικών εδαφών, την ανάγκη δειγματοληψίας, ανάλυσης και διερεύνησης των εδαφικών ιδιοτήτων των αγρών, και θα προτείνουν λύσεις και μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητας του φυσικού και μη ανανεώσιμου πόρου ‘ΕΔΑΦΟΣ’.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοργανωτές «ιδιαίτερα σήμερα, σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως ψηφιακής επανάστασης, η Ημερίδα στοχεύει να αποδείξει το αυτονόητο, την ανάγκη αειφορίας, δηλαδή την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πόρου ‘ΕΔΑΦΟΣ’ και της διαφύλαξής του από περαιτέρω υποβάθμιση, την ανάγκη αναβάθμισης των ιδιοτήτων του, και να υποδείξει τρόπους και μέσα ανάκαμψης με συστήματα συντήρησης του εδάφους και καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ώστε οι επόμενες γενιές να το “κληρονομήσουν” σε σταθεροποιημένη κατάσταση, αν όχι καλύτερη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ημερίδα που θα αρχίσει στις 9:30’ στην αίθουσα συνεδρίων του Ινστιτούτου στη Λάρισα (Θεοφράστου 1) (πρ.ΕΘΙΑΓΕ), στοχεύει να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνικών γεωργικών εδαφών, την υποβάθμιση των ιδιοτήτων και της γονιμότητάς τους και να ενημερώσει τους αγρότες και το κοινό για τους κινδύνους που απορρέουν από την άσκηση της γεωργίας χωρίς την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.

Στο πρώτο μέρος, ο Δρ Λεωνίδας Τούλιος, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), θα αναφερθεί στη συμβολή του Ινστιτούτου στην προστασία και διατήρηση της παραγωγικότητας των εδαφών και θα παρουσιάσει δράσεις και έργα που βοηθούν τους αγρότες και τους συνεργαζόμενους φορείς, και οι ερευνητές του ΙΒΚΦ Δρ Χρήστος Νούλας, Δρ Μιλτιάδης Τζιουβαλέκας και Δρ Ελευθέριος Ευαγγέλου θα αναφερθούν στον σχηματισμό, τη γονιμότητα και τη δειγματοληψία γεωργικού εδάφους, στην ανάλυση του εδάφους και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, καθώς και στην ποιότητα του εδάφους που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια τρεις προσκεκλημένοι ομιλητές θα τιμήσουν την Ημερίδα με τις ομιλίες τους και θα υποδείξουν τρόπους και μέσα βελτίωσης της γονιμότητας των εδαφών. Ο Δρ Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα αναλύσει τα συστήματα συντήρησης του εδάφους και τις καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό της υποβάθμισής του, ο Δρ Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, θα αναπτύξει τις στρατηγικές εφαρμογές του ζεόλιθου ενός υλικού με πολλές εφαρμογές στη γεωργία, και ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ Αργύρης Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει τη χρήση της ιλύος στη βελτίωση της γονιμότητας των γεωργικών εδαφών.

Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του Ψηφιακού Ημερολογίου Αγρού από τον γεωγράφο του Ινστιτούτου Αλέξανδρο Τσιτούρα, μιας καινοτομίας με την οποία οι αγρότες μπορούν να υποστηρίξουν και να διαχειρισθούν ορθολογικά τις επεμβάσεις τους στον αγρό. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών, Νερών και Φυτικών Ιστών του Ινστιτούτου. Την εκδήλωση που υποστηρίζεται με την ευγενική χορηγία της Yara Ελλάς, μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass