Καλούν Μητσοτάκη για Συκιά

Θεσσαλικοί φορείς με ψήφισμά τους ζητούν να συμπεριληφθεί το φράγμα στα έργα για την κλιματική αλλαγή και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού *Δήλωση Κ. Αγοραστού

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2019 22:00

«Στην περίπτωση που το Υπουργείο Ενέργειας αφήσει εκτός εθνικού σχεδιασμού το ημιτελές υδρο-ηλεκτρικό έργο της Συκιάς επί του Άνω Αχελώου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, οδηγείται σε μια λανθασμένη επιλογή, η οποία σημειωτέον έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Αυτό αναφέρουν στο ψήφισμα που συνέταξαν αμέσως μετά τη σαββατιάτικη σύσκεψη στο ΓΕΩΤΕΕ οι φορείς που συμμετείχαν σε αυτή, καλώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει δράση.

Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με δηλώσεις του στην «ΕτΔ» μεταφέρει τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη πως θα επισκεφθεί ο ίδιος τα σχετιζόμενα με τον Αχελώο έργα, πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε κυβερνητικές αποφάσεις και πως αναμένεται σύσκεψη υπό την προεδρία του ίδιου του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Αναλυτικότερα, το ψήφισμα των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του ΓΕΩΤΕΕ για την ολοκλήρωση των έργων του άνω Αχελώου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Σήμερα, 14 Δεκέμβριου οι φορείς, που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, συγκεντρωθήκαμε στη Λάρισα για να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν από χειρισμούς του Υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων Άνω Αχελώου. Συγκεκριμένα: Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη (Σεπτέμβριος 2019) δήλωσε ότι θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου της Συκιάς και η μεταφορά υδάτων από τον Άνω Αχελώο προς τη λεκάνη του Πηνειού. Στις 28 Νοεμβρίου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθησαν δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικές με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το 2030, που προωθεί προς έγκριση η Κυβέρνηση. Από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά και από τις σύντομες δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων συνάγεται ότι η ΥΗΕ παραμένει εκτός των στόχων του νέου ΕΣΕΚ, όπως επίσης εκτός σχεδιασμού τίθεται και το ημιτελές ΥΗ Έργο της Συκιάς επί του Άνω Αχελώου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Στην περίπτωση αυτή το Υπουργείο ενέργειας οδηγείται σε μια λανθασμένη επιλογή (η οποία σημειωτέον έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ), ακυρώνοντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση του project αυτού και τη δυνατότητα συγκέντρωσης σημαντικού όγκου υδάτων στον ταμιευτήρα Συκιάς, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας για τη Θεσσαλία, με δυνατότητα αξιοποίησής τους για πολλαπλούς σκοπούς. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να τροποποιηθεί το υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ σε ό,τι αφορά την υδροηλεκτρική ενέργεια, να προβλεφθεί η δυνατότητα ένταξης και νέων ΥΗ έργων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και σε κάθε περίπτωση να μην εξαιρεθεί η υδροηλεκτρική αξιοποίηση των υδάτων τού υπό κατασκευή ταμιευτήρα Συκιάς. Να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση συνάντηση των εκπροσώπων μας με τις ηγεσίες των Υπουργείων Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης για να εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας (θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα ληφθούν από την κυβέρνηση οριστικές αποφάσεις πριν από τα παραπάνω). Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία στην επανέναρξη των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΜΕ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Την αναγκαιότητα ένταξης του φράγματος της Συκιάς στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος με δηλώσεις του στην «ΕτΔ» υπενθύμισε τις ενέργειές του για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα και το γεγονός ότι η επίτευξη του στόχου αυτού έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για τη νέα περιφερειακή αρχή.

«Υπενθυμίζω την προσφυγή μας το 2013 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπου με 13 προδικαστικά ερωτήματα καταφέραμε να κρατήσουμε το θέμα ανοικτό και να μην πάει στις καλένδες, ενώ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ πείσαμε τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για το έργο της Μεσοχώρας, για το οποίο η ΔΕΗ σήμερα επιθυμεί να το αξιοποιήσει ενεργειακά, ελπίζουμε να πράξει ανάλογα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως προς τη μεταφορά νερού προς τη θεσσαλική πεδιάδα. Όπως και να 'χει όλα αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος απ' ό,τι μαθαίνω επιθυμεί να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να δρομολογηθούν οι σχετικές εξελίξεις».

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass