Αλλάζει το τοπίο στη διαχείριση απορριμμάτων

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ 61.400 ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΝΕΑ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΧΥΤΥ ΛΑΡΙΣΑΣ – «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2020 22:08
Με 5η κυψέλη θα επεκταθεί ο ΧΥΤΥ Λάρισας Με 5η κυψέλη θα επεκταθεί ο ΧΥΤΥ Λάρισας

Δημοπρατείται μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο η μελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) όπως και της δημιουργίας νέας κυψέλης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον Μαυρόλιθο, ένα έργο που θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα θα παρατείνει για δεκαετίες τη διάρκεια ζωής της χωματερής της Λάρισας.

Η μελέτη θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες, όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου που αναμένεται «να δημοπρατηθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο». Μια Μονάδα που «θα δώσει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων» όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Αγοραστός κατά την υπογραφή της μελέτης, το περασμένο φθινόπωρο παρουσία του δημάρχου Αγιάς και προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ν. Λάρισας, Αντ. Γκουντάρα.

Η ΜΕΑ Λάρισας θα επεξεργάζεται 61.479 τόνους ετησίως σύμμεικτα απορρίμματα από το σύνολο των Δήμων του νομού και παράλληλα θα δέχεται 12.600 τόνους ετησίως προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα με διαλογή από τους Δήμους Λάρισας, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου. Ενώ θα επεκταθεί ο ΧΥΤΥ Λάρισας με νέα (5η) κυψέλη έκτασης 40 στρεμμάτων και χωρητικότητας 600.000 μ3, ώστε να δέχεται περί τους 35.000 τόνους ετησίως από τη ΜΕΑ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτέλεσε αντικείμενο προχθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στόχος του οποίου είναι μέσα στο 2020 να έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα, 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μαν. Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκης Δανδόλου και, υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Χρ. Ντάγιας και ο εκπρόσωπος ΦοΔΣΑ Λάρισας, Διον. Ξένος.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και «την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων».

Με τον κ. Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων, να σημειώνει πως «θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής». Σημειώνεται πως μεταξύ των 17 περιοχών της χώρας περιλαμβάνονται οι ΜΕΑ της Λάρισας και του Βόλου.

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΑ – ΧΥΤΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα παραδοθεί νωρίτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Όπως τονίσθηκε και στην υπογραφή της σύμβασης «αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή και δημοπράτηση: Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται 61.479 tn/έτος υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ από το σύνολο των Δήμων της ΠΕ Λάρισας και παράλληλα θα δέχεται 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) από τους Δήμους: Λάρισας, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου.

Επέκταση του ΧΥΤΥ ΠΕ Λάρισας (5η κυψέλη) έκτασης περί τα 40 στρ. και χωρητικότητας 600.000 m3, ώστε να δέχεται περί 35.000 tn ετησίως υπόλειμμα της ΜΕΑ. Στη μελέτη θα μελετηθεί το υποκύτταρο 1 της 5ης κυψέλης, χωρητικότητας 300.000,00 m3».

Η ΜΕΑ «θα αποτελείται ουσιαστικά από τις εξής βασικές υπομονάδες/έργα: Μονάδα μηχανικής διαλογής - επεξεργασίας απορριμμάτων. Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας οργανικών βιοαποβλήτων. Μονάδα ραφιναρίας παραγόμενου κομπόστ».

Τα οφέλη του έργου της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ είναι τα εξής: «Θα μειώσει δραστικά τον όγκο και τις επιπτώσεις των προς διάθεση αποβλήτων. Θα συμβάλει στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ( ΠΕΣΔΑ) για τη Θεσσαλία και στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ) για την ανακύκλωση - ανάκτηση.

Θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή. Θα οδηγήσει σε αξιοποίηση δευτερογενών υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, compost, CLO κ.λπ.) με εξασφάλιση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών. Θα δημιουργήσει άνω των 200 νέων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 25ετούς λειτουργίας, σύμφωνα με την εμπειρία από αντίστοιχα έργα».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass