Άμεση μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία

ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ -ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ * Δέσμευση Γεραπετρίτη για συζήτηση στη Βουλή * Κ. Καραμανλής: Το πρώτο εξάμηνο του ΄20 η επένδυση των τοιχωμάτων της σήραγγας της Συκιάς * Κ. Αγοραστός: Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο ωφελεί όλους * Μαξ. Χαρακόπουλος: Επιτέλους ο Αχελώος στη Βουλή * Χρ. Κέλλας: Συντονιστής για να προχωρήσουν τα έργα

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 22:02

Την αναγκαιότητα ξεμπλοκαρίσματος των έργων του Αχελώου, διότι «η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση» και πως πλέον «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ολοκληρωθούν επιτέλους τα ημιτελή υδροηλεκτρικά έργα και να ξεκινήσουν τα συνοδά», ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι Θεσσαλοί πολιτικοί της ΝΔ και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμου Θωμά, των βουλευτών και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων, εκπροσώπων των γεωτεχνικών, του ΤΕΕ και των αγροτών.

Στον αντίποδα, οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή τους δήλωση, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για την εκτροπή του Αχελώου σημειώνουν με έμφαση πως «δεν πρέπει να αναπαραχθεί ένας νέος μύθος εκτροπής του Αχελώου που θα αφήσει τον θεσσαλικό κάμπο χωρίς νερό και έργα.

Στην ανοιχτή συζήτηση για το πώς μπορεί να ξεκολλήσει το έργο του Αχελώου και να ολοκληρωθεί, διαφάνηκε η αγωνία των Θεσσαλών για την τύχη του έργου, χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση για το τι μέλλει γενέσθαι, με εξαίρεση τη συζήτηση που θα γίνει για τον Αχελώο στη Βουλή, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τα έργα μεταφοράς του νερού καθώς έχει τεχνογνωσία, διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα, όπως το απέδειξε με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες έχουν τα κλειδιά για να αποφασίζουν για τη διαχείριση του νερού». Αυτή είναι η πρόταση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για το έργο του Αχελώου και στην οποία συμφώνησε η πλειοψηφία των παρόντων. Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό «οφείλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών. Το σχέδιο υπάρχει. Εμπιστευτείτε μας, θέλουμε να πάμε γρήγορα. Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν χθες. Οι επιλογές που έχουμε σήμερα είναι οι εξής: να ολοκληρωθεί η Μεσοχώρα, να γίνει και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Συκιάς και η μεταφορά νερού ή το έργο να εγκαταλειφτεί και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Όσο το έργο της Μεσοχώρας καθυστερεί, η ΔΕΗ χάνει ετησίως 30 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν αποδείξει όλες οι μελέτες, το μεγαλύτερο οικονομικο-κοινωνικό όφελος θα υπάρξει όταν γίνει ο Αχελώος και τα συνοδά έργα του. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 «Η σύσκεψη μπορεί να καταστεί ιστορική όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας, αλλά γιατί μπορεί να δρομολογήσει την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου που δύο γενιές αναμένουν την ολοκλήρωσή τους. Πρόκειται για κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος δεν έχει το καλοκαίρι υδάτινη φλέβα, ενώ το νερό στις γεωτρήσεις που φτάνουν στα 400 μέτρα είναι πια υφάλμυρο. Το έργο, επίσης, με τα δύο υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς θα παράγει πράσινη, φιλική στο περιβάλλον ενεργεία. Επιπλέον, όσοι επιμένουν σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες οφείλουν και μία απάντηση. Δαπανήθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια και χρειάζονται αλλά 150 για να ολοκληρωθεί το έργο. Διαφωνείτε με το υδροηλεκτρικό της Συκιάς; Τι προτείνετε όσοι διαφωνείτε με τον Αχελώο για τα ημιτελή έργα; Θα δαπανήσουμε δεκάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση του τοπίου; Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα έργα, όπως το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων και οι ταμιευτήρες στο Κιλελέρ. Χωρίς τον Αχελώο, όμως, δεν λύνεται το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Επιτέλους είναι καιρός να υπάρξει ένας οδικός χάρτης με συνέργειες των συναρμόδιων υπουργείων για την απεμπλοκή του Αχελώου».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Θωμά, με τη συμμετοχή του γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αραβώση, των προέδρων του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, έγινε σαφές ότι η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία απειλείται με ερημοποίηση, λόγω υδάτινου ελλείμματος, αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ. Άλλωστε το ίδιο είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προ ημερών στα Τρίκαλα. Για να τρέξουν οι διαδικασίες θα πρέπει να οριστεί ένας συντονιστής, ο οποίος μαζί με επιτελείο ειδικών, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που προκύψουν, λόγω της εμπλοκής πολλών υπουργείων στην υπόθεση. Και στο πολύπαθο έργο του Αχελώου καλούμαστε να διορθώσουμε κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω πως το 2017 σημειώθηκε αδικαιολόγητα και αυθαίρετα από τον τότε υφυπουργό κ. Φάμελλο αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, με κίνδυνο να απειλούνται με πλημμυρικά φαινόμενα ολόκληρες περιοχές και να κινδυνεύουν με κατάρρευση τα ημιτελή υδροηλεκτρικά έργα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ο οποίος δημοπρατεί με 3 εκατ ευρώ το έργο συντήρησης και επένδυσης της σήραγγας μεταφοράς νερού. Βλέπετε, κάποιοι κατεδαφίζουν, κάποιοι δημιουργούν».

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ

«Ένα έργο που έχει “στοιχειώσει” παρά τα απίστευτα ποσά που έχουν ήδη σπαταληθεί για να ολοκληρωθεί, ένα έργο που είναι –αποδεδειγμένα- φιλικό προς το περιβάλλον και πρόκειται να δώσει πνοή ζωής στον θεσσαλικό κάμπο, ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα υπάρχει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση εάν δεν λύσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης στη Θεσσαλία, είναι αυτονόητο πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην το ολοκληρώσουμε».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μιλώντας στη σύσκεψη. «Είναι όλα υπολογισμένα στο ακέραιο. Τόσο τα χρήματα που θα χρειαστούν για την όποια αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αν το έργο εγκαταλειφθεί, όσο και τα χρήματα που θα κερδίσει το κράτος και η ελληνική οικονομία στην αντίθετη περίπτωση. Οφείλουμε άμεσα να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Άλλωστε, έχει ήδη κατατεθεί οδικός χάρτης, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας», κατέληξε η κα Μπίζιου.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας, Βαγενά Άννα, Βασίλης Κόκκαλης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, που συμμετείχαν στην κυβερνητική ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εκτροπή του Αχελώου, προχώρησαν στην κάτωθι δήλωση: «Οποιοδήποτε σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία και έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε. Υπενθυμίζουμε ότι το αναχρονιστικό σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αγνοεί τις πολλαπλές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με κορυφαία την απόφαση του ΣτΕ 26/2014, στην οποία εισηγήτρια ήταν η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ, και προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, και τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέτουν εκτός συζήτησης την εκτροπή για κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Οποιαδήποτε αντίστοιχη συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, και όχι για την εκτροπή του Αχελώου, πρέπει να συνεχιστεί στη Βουλή, δημόσια και μπροστά στους βουλευτές όλων των Περιφερειών. Όσον αφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, τονίζεται ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους. Η καθυστέρηση ωρίμανσης και ένταξης σε χρηματοδότηση των υπολοίπων έργων, κυρίως φραγμάτων, έχει αφαιρέσει από την τοπική κοινωνία και οικονομία τη μόνη υλοποιήσιμη και περιβαλλοντικά ορθή λύση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει το αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο της πολιτικής της και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υιοθετήσει μία μικροκομματική και αδιέξοδη ανάγνωση της πολιτικής που υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας.

ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, συνεχάρη τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή για την ανακοίνωση πως το 1ο εξάμηνο του 2020 θα προκηρυχθεί η μελέτη για την επένδυση των τοιχωμάτων των 12 χιλιομέτρων της σήραγγας της Συκιάς αλλά και τον γ.γ. κ. Αραβώση για την ανακοίνωση πως τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού θα αναθεωρηθούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Επιπλέον ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε στον Υπουργό Επικρατείας πως η θέση του ΤΕΕ εδώ και χρόνια είναι υπέρ της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο, θέση για την οποία το ΤΕΕ επιχειρηματολογεί επιστημονικά και ενημερώνει συνεχώς όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως έχει κάνει και στη σημερινή κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα επισήμανε πως το πρόβλημα του ελλείμματος στο υδατικό απόθεμα της Θεσσαλίας απαιτεί λύση, ωστόσο τα διαχρονικά ελλείμματα στο θεσμικό πλαίσιο και τον σχεδιασμό έχουν ως αποτέλεσμα τη δικαστική εμπλοκή του έργου της μεταφοράς του νερού από τον Αχελώο στο ΣτΕ. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν τα έργα, καθώς κινδυνεύουν να απαξιωθούν, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση των σχεδίων και των μελετών όπου απαιτείται».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass