Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχελώος: Μπήκε το νερό στο αυλάκι, ή…

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2020 22:08

Μπήκε το νερό στο αυλάκι ή έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία;

Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, μετά την προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη για τον Αχελώο, από την οποία η μόνη απτή εξέλιξη είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Αποτελεί αυτό κέρδος για τη Θεσσαλία που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γι΄αυτήν πολιτική συγκυρία, ότι στη διακυβέρνηση της χώρας είναι η ΝΔ, η οποία διάκειται θετικά για το έργο, έστω κι υπό όρους ή όχι;

Στο ερώτημα αυτό οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, όπως ανάμικτες είναι και οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για τα κέρδη που αποκόμισε η Θεσσαλία.

Όσοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι, είναι γιατί για πρώτη φορά ασχολήθηκε με την υπόθεση ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός κ. Γ. Γεραπετρίτης, ενώ η ανταπόκριση βουλευτών και εμπλεκόμενων με το έργο φορέων, υπήρξε μαζική. Να σημειωθεί ότι η «Ε» επικοινώνησε με συνεργάτη του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι «ο υπουργός δεν ήθελε και δεν θα το κάνει άμεσα, να τοποθετηθεί για το θέμα, καθώς ο ρόλος του στη σύσκεψη ήταν συντονιστικός και μόνο. Άκουσε όλες τις απόψεις, τις κατέγραψε και τα …νεότερα στη Βουλή, όταν θα έρθει το θέμα προς συζήτηση».

Οι απαισιόδοξοι της υπόθεσης θεωρούν ότι «μία ακόμη συζήτηση στη Βουλή δεν έχει να προσφέρει κάτι, πέρα από εντυπώσεις, καθώς θα υπάρξουν παράλληλοι μονόλογοι από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι θέσεις των οποίων για το έργο είναι γνωστές. Όσοι θέλουμε το έργο θα πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Αν τρέξει η ίδια το έργο να το αναθέσει σε έναν Συντονιστή, αν δεν υπάρχουν τα κονδύλια ας το δώσει στην Περιφέρεια».

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Ενδεχομένως τα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης να ήταν ακόμη καλύτερα για τους υπέρμαχους του έργου , αν είχε προηγηθεί ένας συντονισμός των Θεσσαλών για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη.

Διότι πέρα από την αναγκαιότητα του έργου, για το οποίο υπερθεμάτισαν οι περισσότεροι, δεν υπήρξε ξεκάθαρη και ενιαία στάση ως προς τον φορέα που θα αναλάβει την υλοποίησή του.

Θα το κάνει η κυβέρνηση ή θα το αναλάβει η Περιφέρεια, όπως πρότεινε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός. Με βάση τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και εκπροσώπων φορέων στη σύσκεψη, αυτό δεν έγινε σαφές.

«Στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει η πολιτική απόφαση για να ξεμπλοκάρει το έργο. Στη συνέχεια ας το κάνει όποιος θέλει…» ήταν το σχόλιο Λαρισαίου που μετείχε στη σύσκεψη.

Μήπως όμως μια κοινή στήριξη στην πρόταση Αγοραστού για «να αναλάβει η ΔΕΗ την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα μεταφοράς του νερού καθώς έχει την τεχνογνωσία, όπως το απέδειξε με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα, το Υπουργείο την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες να έχουν τα κλειδιά για να αποφασίζουν για τη διαχείριση του νερού» θα είχε επισπεύσει τις εξελίξεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η πρόταση του κ. Αγοραστού δημιούργησε αμηχανία στην πλευρά των Αιτωλοακαρνάνων. Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η περίφημη δήλωση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή για τη δημοπράτηση –μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους- του έργου συντήρησης της επένδυσης της σήραγγας της Δρακότρυπας». Εξαγγελία που θεωρήθηκε από το ΤΕΕ, ως «σημαντική εξέλιξη», αλλά όπως αποδείχθηκε από τη δευτερολογία του υπουργού «οι εργασίες θα αφορούν τη συντήρηση της σήραγγας και όχι τη δημοπράτηση, της μήκους 12 χιλιομέτρων σήραγγας της Συκιάς, που θα μεταφέρει το νερό στη Θεσσαλία».

Και μιας ο λόγος για το ΤΕΕ, να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρός του Ντίνος Διαμάντος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, εξέφρασε μια διαφορετική θέση από αυτή που είχε στο παρελθόν, τονίζοντας καταρχήν «την αναγκαιότητα καταγραφής των αναγκών της Θεσσαλίας σε νερό, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από μικρότερα έργα», ενώ εξέφρασε και την απορία του «αν μετά από τόσα χρόνια το έργο εξακολουθεί να είναι βιώσιμο και λειτουργικό».   

Στα θετικά της σύσκεψης οι δεσμεύσεις ότι το υδροηλεκτρικό της Συκιάς θα συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η παρουσία και των φορέων της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το θέμα τους αφορά άμεσα, καθώς χωρίς Αχελώο, δεν θα έχει νερά ο Πηνειός και χωρίς Πηνειό δεν θα έχει νερά η Κάρλα.

Η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Σωκ. Φάμελλος ήταν η γνωστή, ότι «οποιοδήποτε σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία». Ωστόσο κάποια στιγμή υπήρξε διαφωνία του κ. Φάμελλου με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Δημ. Ντογκούλη, με τον δεύτερο να σχολιάζει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για μικρά φράγματα σε Αγιά και Κιλελέρ, αναρωτώμενος πώς «θα γίνει αυτό, εάν δεν έχει νερό ο Πηνειός, ο οποίος περιμένει τον Αχελώο για να ενισχυθούν τα υδάτινα αποθέματά του».

 

Του Γιώργου Ρούστα