Σήμα «Οικολογικής Ποιότητας» σε προϊόντα του Ολύμπου

ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ - Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΩΗ ΦΤΙΚΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ "Ε" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 17:30

Σχέδιο δημιουργίας σήματος «Οικολογικής Ποιότητας Προϊόντων Ολύμπου», προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο πλαίσιο της δράσης του, για την προβολή του μυθικού βουνού.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που θα ευνοήσει την οικονομία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την ευρύτερη προβολή του μυθικού βουνού, Η δημιουργία του σήματος αναμένεται να δρομολογηθεί εντός του 2020, μαζί με άλλες δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Φορέας, συνεχίζοντας πιστά να υπηρετεί τους στόχους δημιουργίας του. Αναλυτικότερα η αντιπρόεδρος του ο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος κ. Ζωή Φτίκα, μιλά στην «Ε» για το φιλόδοξα σχέδιά του και παρουσιάζει την ταυτότητα και τους σκοπούς του.

Όσον αφορά στις δράσεις που θα αναπτυχθούν εντός του 2020, αναφέρει: «Έργα εγκεκριμένα μέσω ΕΣΠΑ για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, αφορούν δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών, όπως το αγριόγιδο, και διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους, με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης.

Επίσης, έχει εγκριθεί η σύνταξη μελέτης, ανάπτυξης «Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών», στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου, το οποίο θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Επίσης, εντάσσονται δράσεις ενημέρωσης- πληροφόρησης, με την ανάπτυξη εκπαιδευτικής εφαρμογής για μαθητές σχετικά με τον Όλυμπο, ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου καθώς και του «Οικολογικού Σήματος Ποιότητας».

Δράσεις ενημέρωσης σχολείων με τίτλο «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών, σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο και παραγωγή βίντεο και εντύπων για το «βουνό των Θεών».

Παράλληλα έχει εγκριθεί η προμήθεια δύο επιχειρησιακών «drones» για παρακολούθηση, επίβλεψη, πυροπροστασία τους θερινούς μήνες, αλλά και την προβολή του Ολύμπου, με οπτικό υλικό».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Σύμφωνα με την κ. Φτίκα: «Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένας από τους 36 Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούν σήμερα στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο άμισθο με εκπροσώπους Υπηρεσιών Δημοσίου, παραγωγικών φορέων, ΜΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.

Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι να προστατεύει, να διαχειρίζεται και να γνωμοδοτεί σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική Νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, καταρτίζοντας μελέτες και συλλέγοντας στοιχεία συγχρόνως που αναδεικνύουν τα προστατευτέα αντικείμενα, ενώ διασφαλίζει και αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούν νέα τοπικά αναπτυξιακά πρότυπα και δράσεις.

Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Φ.Δ. είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου». Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδος με το Β.Δ. του 1938), γεωγραφικά τοποθετείται στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η έκταση του προστατευταίου αντικειμένου του Φορέα έχει διπλασιαστεί με τον Ν 4519/2018, με περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο «Natura» όπως ο Κάτω Ολυμπος, τα Πιέρια Ορη, το Όρος Τίταρος, το Γοδαμάνι-Κοιλάδα Ροδιάς.

45.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας και αποτελεί τμήμα της έδρας του Φ.Δ.Ε.Δ.Ο. από το 2016.

Η κ. Φτίκα αναφέρει ότι: «Από τις 12/06/2016 μέχρι και σήμερα, επισκέφτηκαν και ενημερώθηκαν από το Κέντρο Πληροφόρησης 45.000 επισκέπτες με μεγαλύτερη προσέλευση το 2019 έως τον Σεπτέμβριο (15.317 επισκέπτες) . Ο Φορέας μέσω του προγράμματος ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης κοινού, πραγματοποιεί ξεναγήσεις τόσο σε ομάδες επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή, αλλά και στο Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου. Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου ανατέθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ μέσω του ΕΠ «Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013».

Ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη, με εύληπτη πληροφορία, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και πολυμεσικές εφαρμογές και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, που οδηγεί τον επισκέπτη από τους πρόποδες του βουνού ως τις μυθικές κορυφές του, σε μια συναρπαστική εικονική ανάβαση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass