Το έλκος σκοτώνει... τα πλατάνια

* ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ - Η ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΕΙΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ * ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ - Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2020 22:18

Οικολογική απειλή δέχεται η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του μύκητα «Ceratocystis Platani», που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον μύκητα που μολύνει τα πλατάνια, η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, ο οποίος μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, μπορεί να εξαφανίσει μεγάλες εκτάσεις δέντρων, όπως έχει κάνει ήδη σε πολλές άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Το κρούσμα εμφανίστηκε πρόσφατα στην περιοχή μας, σε δασική έκταση στο Κουτσόχερο, δηλώνει στην «Ε», ο δασάρχης του Δασαρχείου Λάρισας Αστέριος Γκάτσικος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφέρει ότι η εμφάνισή του προήλθε από παράνομη υλοτομία και συγκεκριμένα σημειώνει: «η διασπορά του μύκητα γίνεται από μολυσμένα εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε άρρωστα πλατάνια. Πρόκειται καθαρά για κρούσμα που προήλθε από παράνομη υλοτομία, καθώς απαγορεύεται η κοπή πλατανιών σε όλη την επικράτεια.

Οι λαθροϋλοτόμοι εξαπλώνουν τον μύκητα από τα άρρωστα δέντρα και τον μεταφέρουν ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από αυτά, δημιουργώντας νέες εστίες διασποράς του, αφού διατηρείται ζωντανός μέσα στους κορμούς…».

Ο δασάρχης εφιστά την προσοχή όλων, ακόμη και των πολιτών που έχουν πλατάνια στην αυλή τους ή στο κτήμα τους. Συστήνει να μην τα κόψουν και αν διαπιστώσουν ότι έχουν αρρωστήσει, μπορούν να απευθύνονται για συμβουλές στη δασική υπηρεσία.

ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΞΕΡΙΖΩΣΕ 13 ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Όσο αφορά στο κρούσμα στο Κουτσόχερο, ο κ. Γκάτσικος υποστήριξε ότι το Δασαρχείο Λάρισας επενέβη άμεσα μετά τον εντοπισμό των άρρωστων πλατανιών και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Διαπιστώσαμε τέσσερα άρρωστα δέντρα, τα οποία κόψαμε και ξεριζώσαμε, ενώ προληπτικά κόψαμε και ξεριζώσαμε επίσης, περιμετρικά αυτών, άλλα εννέα πλατάνια, καθότι ο μύκητας μπορεί να μεταφερθεί μέχρι και 15 μέτρα από το άρρωστο δέντρο.

Στο σημείο που υπήρχε το ριζικό τους σύστημα, ρίξαμε ισχυρό φάρμακο, προκειμένου να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα να εξαπλωθεί ο μύκητας, αφού επιβιώνει και στις ρίζες τους…».

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΣΑΠΤΙΚΑ

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από κρούσματα σε όλη τη χώρα : «Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε "άρρωστες" περιοχές.

Αναφέρθηκαν πλήθος παραδειγμάτων από εργολαβίες στα ποτάμια Καλαμάς, Πηνειός, Κηρέας κ.λπ., αλλά και σε πλατείες όπου μπουλντόζες διέσπειραν την ασθένεια».

Στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο έχουν απογυμνωθεί μεγάλες δασικές εκτάσεις πλατάνων. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και στο Μουζάκι. Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως και σύμφωνα με τους δασολόγους, σε περίπτωση που ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από τον μύκητα, είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται.

 

Ε.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass