Ημερίδα για την έλλειψη νερού

ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2020 22:14

Eπιστημονική θεματική ημερίδα με θέμα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές» διοργανώνει αύριο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Κτιρίου Κατσίγρα στη Λάρισα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Η ειδική θεματική ημερίδα τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Την εκδήλωση θα στηρίξουν ο Δήμος Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, o ΣΘΕΒ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Η επιστημονική ημερίδα διαρθρώνεται σε δύο ενότητες, όπου στην πρώτη με έξι εισηγήσεις, παρουσιάζεται το πρόβλημα του ελλειμματικού νερού στην ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας. Στη δεύτερη ενότητα, με επτά εισηγήσεις, παρουσιάζεται το πλαίσιο των δράσεων που απαιτούνται για μια αποτελεσματική εφαρμογή της σύγχρονης γεωργίας στη Θεσσαλία.

Ν. ΔΑΛΕΖΙΟΣ

Ο καθηγητής Αγρομετεωρολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαλέζιος, ο οποίος στην ημερίδα θα αναπτύξει το θέμα «Το ελλειμματικό νερό στην ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας, ψηφιακές αειφορικές εφαρμογές», σε δήλωση του στην «Ε» μας προετοιμάζει γι΄ αυτά που θα ακουστούν στην ημερίδα: Κίνητρο για την επιστημονική ημερίδα έχουν αποτελέσει οι διαπιστώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλία, δηλαδή η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση της θερμοκρασίας και η έξαρση της συχνότητας και δριμύτητας των ακραίων φαινομένων, καθώς επίσης οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε αρδευτικό νερό και η διαχρονική μείωση των υδατικών αποθεμάτων. Συμπερασματικά, απαιτούνται μεσοπρόθεσμα μέτρα και δράσεις, όπως ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων κυρίως στις χρονιές που υπάρχει πλεονασματικό νερό, ώστε να παραμένει απόθεμα για τις περιόδους ξηρασίας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών φραγμάτων στα ανάντι, η αξιοποίηση του ατμοσφαιρικού νερού με προγράμματα τροποποίησης καιρού για αύξηση ορογραφικού υετού στην Πίνδο, η αύξηση των αρδευτικών δικτύων υπόγειας άρδευσης που θα περιορίζει τις επιφανειακές απώλειες λόγω εξατμισοδιαπνοής, καθώς και η δημιουργία αγροκλιματικών ζωνών παραγωγικότητας (υψηλής, μεσαίας, χαμηλής) για την επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών με στόχο τη βέλτιστη γεωργική παραγωγή. Συγχρόνως, πρέπει να εξεταστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την επιχειρησιακή παρακολούθηση των καλλιεργειών , όπως το προτεινόμενο ψηφιακό σύστημα γεωργίας ακριβείας για άρδευση και λίπανση που παρουσιάζεται στη δεύτερη ενότητα.

Ειδικότερα, το σύστημα περιλαμβάνει:

* Ημερήσια μετεωρολογική πρόγνωση υψηλής ευκρίνειας (μοντέλο WRF) με ωριαία βήματα μέχρι πέντε (5) μέρες, επικαιροποιούμενη κάθε μέρα, που καλύπτει μεγάλο εύρος παραμέτρων χρήσιμων για τη γεωργία.

* Σύστημα έγκαιρων προειδοποιήσεων για ακραία φαινόμενα σε ημερήσια βάση, όπως καταιγίδες, χαλάζι, παγετός, καύσωνας και σε μηνιαία βάση ξηρασία.

* Σύστημα Agro-alert που ενσωματώνει τα παραπάνω δύο συστήματα, καλύπτοντας και θέματα φυτοπροστασίας, με τη δυνατότητα η πληροφορία να αναρτάται σε ιστοσελίδα ή να μεταφέρεται μέσω κινητής τηλεφωνίας στους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχει περίπου εικοσαετής εμπειρία της ομάδας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στα θέματα της γεωργίας ακριβείας, όπου τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν δείξει μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού και λίπανσης κατά μέσο όρο 30%, που μπορεί πλέον να εφαρμοστεί επιχειρησιακά.

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass