«Βγήκαν από τα ρούχα τους» οι εταιρείες ανακύκλωσης ένδυσης και υπόδησης

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2020 21:00

Εγκαταλείπουν η μία εταιρεία μετά την άλλη το επιχειρησιακό τους σχέδιο για ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων στην Ελλάδα, εταιρείες που είτε δημιουργήθηκαν έχοντας αυτό ως μοναδικό αντικείμενο δράσης τους, είτε επιχείρησαν να επεκτείνουν τη δράση τους στον χώρο των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ξεκίνησαν με πολλές ελπίδες και πίστη στο περιβαλλοντικό αυτό εγχείρημα, το οποίο, ενώ γνωρίζει ανάπτυξη σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα βαλτώνει, εξαιτίας της απουσίας ενός «Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης και Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού», - όπως αποκαλείται- που θα το καθιστά οικονομικά μη βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, το αντικείμενο αυτής της δράσης δεν υποστηρίζεται από το γνωστό «τέλος ανακύκλωσης», όπως ισχύει με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μπαταρίες κ.ά.) και το οποίο καταβάλλουν αντίστοιχα οι παραγωγοί (βιομηχανίας γυαλιού, πλαστικού, κατασκευής μπαταριών κ.ά.), προκειμένου να καταφέρει να εδραιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων έχουν απευθυνθεί σε αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έκδοση αντίστοιχων ρυθμίσεων καταβολής «τέλους ανακύκλωσης» και στην ανακύκλωση ενδυμάτων, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έφεραν αποτέλεσμα.

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Στον αέρα», λοιπόν, βρίσκεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων στη Λάρισα, καθώς η εταιρεία που ανέλαβε το έργο ζήτησε τη λήξη της σύμβασης με τον Δήμο Λαρισαίων, υποστηρίζοντας ότι «θα επανέλθει όταν θα υπάρξουν από πλευράς Πολιτείας οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα καταστήσουν το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης οικονομικά βιώσιμο».

Είναι η δεύτερη εταιρεία που εγκαταλείπει το πρόγραμμα στη Λάρισα, όχι γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση των πολιτών της, το αντίθετο μάλιστα, η πορεία συλλογής ρούχων και υποδημάτων στην πόλη μας είναι ανοδική.

Και η πρώτη εταιρεία, που επίσης εγκατέλειψε αυτή τη δράση, επικαλέσθηκε τον ίδιο λόγο.

Οσονούπω, η εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Λάρισα, αναμένεται να πάρει όλους τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων που έχει εγκαταστήσει στην πόλη μας και να κλείσει αυτόν τον κύκλο ζωής της, μέχρι να υπάρξει ένα πιο «φιλικό περιβάλλον» για την ανακύκλωση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ζητώντας τη λήξη της σύμβασής της, με τον Δήμο Λαρισαίων, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία μας θα προβεί σε απόσυρση των τοποθετημένων κάδων το αργότερο εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της ισχύουσας σύμβασης και θα σας παραχωρήσει κανονικά το ανταποδοτικό όφελος που προβλέπεται από τη σύμβαση μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας του συστήματος.

Η διακοπή της σύμβασης είναι απολύτως αναγκαία διότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαλογής και αξιολόγησης του υλικού που συλλέγουμε, έχει προκύψει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το σύστημα ανακύκλωσης ρούχων χωρίς παράλληλη ύπαρξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης και Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού είναι αδύνατο να είναι οικονομικά βιώσιμο, στο πλαίσιο της απολύτου νόμιμης λειτουργίας που έχει συνειδητά επιλέξει η εταιρεία μας.

Θα θέλαμε θερμά να σας ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στην εταιρεία μας και θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι θα επανέλθουμε όταν θα υπάρξουν από πλευράς Πολιτείας οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης οικονομικά βιώσιμο».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιώργο Ζαούτσο, ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίσει την προσπάθειά του να διατηρηθεί η ανακύκλωση ρούχων. Προβλέπεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό ανάθεσης του έργου σε άλλη ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass