Βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωναϊού.

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 9:35

Νέα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωναϊού.   

Οι χάρτες καταγράφουν τις αλλαγές στο διοξείδιο του αζώτου (NO2) - έναν ρύπο που προέρχεται κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η εφαρμογή lockdown και οι επακόλουθες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησαν τις εκπομπές σε  απότομη μείωση.   Οι χάρτες δημιουργήθηκαν από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI). Το ολλανδικό γραφείο λειτουργεί το όργανο Tropomi στο δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P, το οποίο παρακολουθεί μια σειρά ατμοσφαιρικών αερίων, συμπεριλαμβανομένου του NO2.   Οι συγκρίσεις για τις συγκεντρώσεις στον αέρα από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου γίνονται με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων για το Μάρτιο του 2019.   

«Συνήθως πρέπει να έχουμε έναν μέσο όρο 10 ημερών για να αποκτήσουμε ένα καλό στιγμιότυπο», λέει ο Δρ. Henk Eskes από την KNMI: «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία ημέρα δεδομένων», δήλωσε στο BBC News. «Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στη συγκέντρωση NO2 από μέρα σε μέρα και αυτό είναι πραγματική μεταβλητότητα, δεν είναι ένα τεστ μέτρησης, αλλά οφείλεται σε αλλαγές στον καιρό, οπότε όταν αλλάζει η κατεύθυνση του ανέμου ή αλλάζει η ταχύτητα του ανέμου ή η σταθερότητα των αλλαγών του οριακού στρώματος, αυτό μας δίνει διαφορετικές αναγνώσεις».   

Συνδυάζοντας τα δεδομένα για τις 10 ημέρες, μπορούν οι επιστήμονες να δουν τις επιπτώσεις των αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.   Οι χάρτες Sentinel-5P (S5P) έχουν ήδη κυκλοφορήσει από την Κίνα και την Ιταλία. Ο νέος της Ιταλίας, δείχνει και πάλι τις σημαντικές μειώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, την σημαντική εστία του κορωνοϊού.   Υπάρχουν όμως και νέοι χάρτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Πηγή: www.lifo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass