Ελεγχοι και πρόστιμα για ρύπανση: Από τον Αννα στον Καϊάφα…

*ΤΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ * ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟ, ΕΝΩ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2020 18:00
Βρωμίζουν με απόβλητα τυροκομείων τον Τιταρήσιο. Αφού κανείς δεν κάνει ελέγχους… Βρωμίζουν με απόβλητα τυροκομείων τον Τιταρήσιο. Αφού κανείς δεν κάνει ελέγχους…

«Από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου με απόβλητα επιχειρήσεων, συμπεραίνεται, δυστυχώς ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων συμμόρφωσης είναι τραγικά ανεπαρκές και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικό!

Ευελπιστώ, αυτή τη φορά, το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει σοβαρά το πρόβλημα -που κατ’ επανάληψη έχω θέσει εδώ και χρόνια- να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και οι ποινές τέτοιες που να λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε επίδοξο ρυπαντή του περιβάλλοντος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτησή του για τα νέα κρούσματα μόλυνσης στον Τιταρήσιο ποταμό.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «η βελτίωση του μηχανισμού των περιβαλλοντικών ελέγχων αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο ώστε στη συνέχεια να αναληφθούν και οι απαραίτητες πρωτοβουλίες», ενώ παραθέτει τις απαντήσεις των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος.

Έτσι από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας πληροφορούμαστε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά, (!) η νομική υποστήριξη των υπηρεσιών είναι περιορισμένη, ενώ η ποινική διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ σημειώνει στην απάντησή του ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει διενεργήσει πρόσφατα περιβαλλοντική επιθεώρηση σε δραστηριότητες που διαθέτουν τα υγρά τους απόβλητα στον Τιταρήσιο, παραπόταμο του ποταμού Πηνειού και ούτε έχει περιέλθει σχετική καταγγελία. Στο παρελθόν –προ δεκαετίας- είχαν διενεργηθεί έλεγχοι από την υπηρεσία μας σε δραστηριότητες της περιοχής, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ή καταγγελιών και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Τέλος, σας αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων 2020-2021 θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτό δραστηριοτήτων, κατηγορίας Α1 και Α2, οι οποίες διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Τιταρήσιο ποταμό».

Αλγεινή εντύπωση, αναμφίβολα, προκαλεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας «παράλληλα, αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων έχουν οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος». Ωστόσο, η Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην απάντησή της, ισχυρίζεται ότι «αρμοδιότητα για το θέμα της ερώτησης έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν προκύπτει αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass