Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καθαρή ατμόσφαιρα εκτόξευσε την απόδοση των… φωτοβολταϊκών

Πώς οι περιορισμοί στην κυκλοφορία σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω της πανδημίας, φόρτωσαν τα πάνελ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2020 12:30

ΑΘΗΝΑ
Όσο ο κόσμος ήταν σε γενικό lockdown λόγω κορονοϊού, οι ουρανοί του πλανήτη καθάρισαν. Και όσο η οικουμένη επέστρεφε σταδιακά στην κανονικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξανόταν και πάλι.


Μόνο που όλο αυτό λειτούργησε ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επιστήμη να μελετήσει τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλά και διάφορα. Ακόμα και στην απόδοση των ηλιακών πάνελ.
Στο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, έγινε η μελέτη, μιας και η Ινδία ήταν από τις χώρες που επέβαλλαν δραστικό lockdown.
«Αυτό σημαίνει πως οι μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνέβησαν πολύ ξαφνικά, κάνοντάς το ευκολότερο στη μέτρηση», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ian Marius Peters του Helmholtz-Institut Erlangen-Nürnberg for Renewable Energies.
Όπως γράφουν στο άρθρο τους στο περιοδικό «Joule», σε συνθήκες ηλιοφάνειας τα φωτοβολταϊκά της μητρόπολης απέδωσαν στα τέλη Μαρτίου του 2020 ακριβώς 950 W/m2, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου διαστήματος μεταξύ 2017-2019 κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 880 W/m2.
Η διαφορά του 8% μπορεί να ακούγεται μικρή, αλλά είναι αξιοσημείωτη και σημαντική, μας λέει ο ακαδημαϊκός, βρίσκοντας ταυτοχρόνως ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί μειώθηκε στο μισό.
Η ηλιακή απόδοση έθεσε ρεκόρ και στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, πάντα σε συνθήκες μειωμένης ρύπανσης, μένει ωστόσο να αξιολογηθεί πώς είναι σήμερα η κατάσταση και αν επέστρεψε στην κανονικότητα...