ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ «ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ - ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ» ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ

«Φτωχά επιχειρήματα-κοντόφθαλμη πολιτική»

* Καλούν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2014 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:49

Σε δημόσια συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά έργα του άνω ρου του Αχελώου καλούν οι θεσσαλικοί φορείς με αφορμή τη δημοσιοποίηση των θέσεων των «Οικολόγων - Πρασίνων», σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα, όπου λοιδορούν τον υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη, για την ανάδειξη της ενεργειακής διάστασης των έργων τους καταλογίζουν ένδεια επιχειρημάτων.

Συγκεκριμένα, ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), με ανοιχτή επιστολή-απάντηση-πρόσκληση σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, καταγγέλλουν την απαράδεκτη θέση των Ο-Π για τη χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα, η οποία έχει απορριφθεί από το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. αλλά και της ιδίας της Ε.Ε. μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Potocnik.

Ισχυρίζονται ότι οι Ο-Π επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων με τη συνεχή επίκληση της «εκτροπής Αχελώου», την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στον κάμπο κ.α. καθώς και μία ανεπίκαιρης, πλέον, δήλωσης του 1991 (!) από τον τότε διοικητή της ΔΕΗ.

Οι θεσσαλικοί φορείς καταγγέλλουν τους «Οικολόγους-Πράσινους» για κοντόφθαλμη πολιτική καθώς, όπως ισχυρίζονται «η σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι εδώ (στην Ελλάδα) δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση για παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά (καλώς), όπως κάνουν πολλές χώρες στην Ε.Ε. Επίσης, δεν διαθέτουμε, τουλάχιστον για την ώρα, εγχώριο φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άλλους ενεργειακούς πόρους, παρά μόνο λιγνίτη. Συνεπώς οι ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και το νερό, αποτελούν ευλογία και ευκαιρία για την ανάπτυξή μας σε συνδυασμό με την απεξάρτηση της χώρας από εισαγόμενους πόρους».

Επίσης, «Όλα αυτά τα χρόνια που οι Ο-Π αναπτύσσουν τη γνωστή φιλολογία για την «εκτροπή Αχελώου», εντελώς αθόρυβα και με προνομιακή μεταχείριση, το εισαγόμενο Φυσικό Αέριο έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Στο θέμα αυτό δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση εάν, εκτός από οικιακή χρήση για την οποία είναι ιδανικό, το εισαγόμενο αέριο δεν καταλάμβανε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, «ηγετικό» ρόλο (περίπου 30%) στην παραγωγή της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως μάλιστα από ιδιωτικές εταιρίες (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, κλπ). Ως γνωστό την παραγωγή αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας την αγοράζει το κράτος με συμφωνημένες τιμές και έτσι προκύπτει η απόσβεση και το κέρδος από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Και δοθείσης αφορμής, λόγω της επικαιρότητας του θέματος, οι Θεσσαλικοί φορείς τονίζουν ότι: «Για μας δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν στο άμεσο μέλλον μια κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από όσους επιδιώκουν την «εγκατάλειψη» των υδροηλεκτρικών έργων του Άνω Αχελώου, παραδώσει τη λειτουργία της Μεσοχώρας, σήμερα και της Συκιάς, στη συνέχεια, σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τη «μικρή ΔΕΗ». Άραγε μια τέτοια προοπτική για τα ΥΗ έργα του Άνω Αχελώου θα ήταν αποδεκτή από τους Οικολόγους-Πράσινους;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass