Το μοσχαρίσιο κρέας «κοστίζει» στο περιβάλλον...

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:01

 Η παραγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι περίπου δέκα φορές πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον από οποιουδήποτε άλλου είδους κρέατος, όπως το χοιρινό και τα κοτόπουλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοϊσραηλινή επιστημονική έρευνα. Τα μοσχάρια χρειάζονται κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη έκταση γης και 11 φορές περισσότερο νερό άρδευσης από ό,τι τα πουλερικά και οι χοίροι, ενώ παράλληλα ρυπαίνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον (έδαφος, νερά και αέρα). Λαμβανομένων όλων αυτών των επιπτώσεων υπόψη, το μοσχαρίσιο κρέας είναι περίπου δέκα φορές πιο "δαπανηρό" περιβαλλοντικά από τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες, γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσής του. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Bard της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου Γιέηλ και του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκίντον Έσελ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα μιας δεκαετίας (2000 - 2010) από τα υπουργεία Γεωργίας και Ενέργειας των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκρίνουν το περιβαλλοντικό κόστος (κατανάλωση φυσικών πόρων, χρήση χημικών λιπασμάτων, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κ.α.) που έχει η παραγωγή των διαφορετικών ζωικών πρωτεϊνών, δηλαδή των επιμέρους ειδών κρέατος, καθώς επίσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάλογα με το ζώο από όπου προέρχονται.

Η συγκριτική μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το μοσχαρίσιο κρέας επιβαρύνει πολύ περισσότερο -και με διαφορά- τη φύση με το περιβαλλοντικό «αποτύπωμά» του. Μεταξύ άλλων, τα μοσχάρια και γενικότερα τα βοοειδή απελευθερώνουν πενταπλάσια αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα πουλερικά και καταναλώνουν εξαπλάσιες ποσότητες αζώτου (μέσω των λιπασμάτων που περιέχονται στις ζωοτροφές τους).

Από την άλλη, σε κάθε θερμίδα κρέατος από χοίρους ή πουλερικά που καταναλώνουν οι άνθρωποι, αντιστοιχούν δέκα θερμίδες ζωοτροφών. Όμως για τα βοοειδή, η αναλογία είναι σχεδόν τετραπλάσια. Ενώ το κόστος παραγωγής χοιρινού κρέατος και πουλερικών είναι περίπου το ίδιο, του μοσχαριού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και από τα άλλα δύο είδη.

Ο περιορισμός της παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι καλούν και τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι επιλογές του κρέατος που αγοράζουν, έχουν διαχρονικά μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον πλανήτη.

Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε αμερικανικά στοιχεία, άλλοι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι και στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυριαρχούν τα βοοειδή, ενώ η διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος (κρέατος) είναι σχεδόν ίδια.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass