×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/303675

Απαραίτητες οι αλλαγές για την κλιματική κρίση

Τονίστηκε σε εκδηλώσεις για τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2021 15:40

H επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα και οι ευκαιρίες στη γεωργία ακριβείας στην καλλιέργεια του ρυζιού και στον κλάδο της αμπελουργίας ήταν οι άξονες των δύο εκδηλώσεων που έγιναν σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη από τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food.

Στην πρώτη εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας», η οποία διοργανώθηκε στη Λάρισα, διακεκριμένοι επιστήμονες του κλάδου ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους νέους αγρότες.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού, λέγοντας πως στη Θεσσαλία πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα πόσιμου και ταυτόχρονα επιφανειακού νερού για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Ο ιδρυτής των Industry Disruptors-Game Changers και διευθυντής του EIT Food Hub Greece, κ. Μιχάλης Στάγκος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το EIT Food παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες και εργαλεία για την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Βάζει στο προσκήνιο θέματα ψηφιακής ιχνηλασιμότητας, εναλλακτικές πρωτεΐνες, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις βιώσιμες καλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την κυκλική οικονομία. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου μας ως EIT Food HUB Greece και η ανάδειξη των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».  Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Στάγκος, είναι η διεκδίκηση της συμμετοχής περισσότερων ελληνικών εταιρειών, ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων στα προγράμματα που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το EIT Food.
Το συμπέρασμα με το οποίο έκλεισε η εκδήλωση ήταν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και ως εκ τούτου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι πιέσεις που ασκούν οι φορείς για την ανάσχεσή της. «Χάνεται και ο πραγματικός πλούτος που είναι αυτός που παράγεται στη γη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Κολλάτος, συντονιστής της εκδήλωσης και διευθυντής Ειδήσεων Thessalia TV. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι κ. Γιώργος Κυριάκης, εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος και πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, τ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΚΕ, τ. διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λάρισας, Γιώργος Βλόντζος, αν. καθηγητής, δ/ντής Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Κώστας Γιαννακός, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας και Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος ΘEΣΓη.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας και οι εταιρείες «MSCOMM» και «Spirito».
ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε χώρα η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Agriculture 4.0: New Generation of Farming», επιχειρηματίες και επιστήμονες των κλάδων της αμπελουργίας και της ορυζοκαλλιέργειας συμφώνησαν πως οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον απαραίτητος και χρήσιμος παράγοντας, ώστε το ελληνικό προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό, καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός χρήσης και αξιοποίησής τους. O κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Foodscale Hub και  συντονιστής των δύο συζητήσεων σημείωσε πως: «Η διοργάνωση ήταν μια ευκαιρία στο να αντιληφθούμε πως δύο σημαντικοί κλάδοι στη Βόρεια Ελλάδα είναι ψηφιοποιημένοι και πόσο επωφελούνται από αυτό το γεγονός. Ενθαρρυντική είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων που είδαν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσουν στη δουλειά τους».

Gallery άρθρου

{gallery}303675{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass