Αυξάνεται το ενδιαφέρον για αποδράσεις στη φύση

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ *ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ Ν. ΝΤΑΓΚΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2022 21:00

Ραγδαία εμφανίζεται η αύξηση των ανθρώπων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και συμμετέχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση, με τον κλάδο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο να βρίσκεται στη μεγαλύτερη ίσως ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.


Το μέγεθος της τάσης που παρατηρείται για επαφή με τη φύση και η απομάκρυνση του ανθρώπου από τυποποιημένα πρότυπα ζωής είναι τόσο έντονη που ο κ. Νίκος Ντάγκας, με χρόνια επαγγελματική δραστηριότητα στην οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής και εκδρομών στη φύση, δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι λες και βγαίνουν πρώτη φορά στον κόσμο... Σαν να ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής»!
Αφότου ξεκίνησαν να υποχωρούν τα απαγορευτικά μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό, ξεκίνησε και το πρώτο μεγάλο κύμα ζήτησης του κόσμου για διαφυγή στη φύση, αναφέρει ο κ. Ντάγκας και σημειώνει ότι:
«Η πανδημία λειτούργησε θετικά στον τομέα αυτόν. Ο κόσμος ανακάλυψε, βίαια μεν, πράγματα που θα μπορούσε να κάνει, εκτός από έναν καφέ στην πλατεία, καθώς άρχισε να αναθεωρεί τον τρόπο ζωής του, την καθημερινότητά του, επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες του και μέσα σε αυτήν τη διαδικασία, μια μεγάλη μερίδα αποφάσισε να στραφεί στη φύση σε δράσεις που τον ευχαριστούν περισσότερο, τον ενεργοποιούν και τον κάνουν να νιώθει …ζωντανός».
Βέβαια διατηρεί την επιφύλαξή του, αν αυτή η τάση που αναπτύχθηκε είναι μια «έκρηξη της εποχής, που προέκυψε μετά από δύσκολες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όπου οι άνθρωποι αποζητούν διαφυγή ή είναι μια τάση που θα παγιωθεί, καθώς αυτή γίνεται συνειδητοποιημένα».
Παρόλα αυτά, ο κ. Ντάγκας εκφράζει με βεβαιότητα ότι «ο κόσμος που αποφάσισε να στραφεί στις υπαίθριες δραστηριότητες εκτός του ότι μια μεγάλη μερίδα του αφορά ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί ξανά στον παρελθόν, εμφανίζονται πολύ ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον, με προβληματισμούς για την κλιματική κρίση και «διψασμένοι» να απολαύσουν το «αυθεντικό», τον τοπικό μας πλούτο, είτε αυτός είναι η φύση του, οι γεύσεις του, ο πολιτισμός του…
Βγαίνουν από τα «κουτάκια» των τυποποιημένων διακοπών, σε ξενοδοχεία και πισίνες, και στρέφονται στη δράση…, σε άλλα πρότυπα αναψυχής, σε άλλα πρότυπα ζωής».
Όσο για τις ηλικίες που έχουν κάνει μια τέτοια στροφή, ο κ. Ντάγκας αναφέρει τα εξής:
«Μεγάλο ποσοστό τους, είναι άτομα πάνω από τη μέση ηλικία, που μου λένε: «Δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω πολλά πράγματα μέχρι σήμερα, θέλω να απολαύσω κάθε στιγμή, μια νέα εμπειρία...».
Είναι άτομα που μέχρι και πρότινος δεν φανταζόσουν ότι θα σηκωθούν από την ακινησία της καρέκλας και θα κάνουν ράφτινγκ στον Πηνειό, πεζοπορία σε μονοπάτια… κ.ά.
Επίσης μεγάλη εμφανίζεται η συμμετοχή νέων ηλικίας από 20 έως 35 ετών, οι οποίοι αποφάσισαν να απομακρυνθούν από ένα μαζικό περιβάλλον…».
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες οργάνωσης υπαίθριων εξορμήσεων, με δράσεις όπως κανό και ράφτινγκ στον Πηνειό, πεζοπορίες σε μονοπάτια, ορειβασία, ιστιοπλοΐα κ.ά.
Μεγάλη παρατηρείται η συμμετοχή Ελλήνων από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) στις δραστηριότητες της περιοχής μας, ενώ παράλληλα αυξητική εμφανίζεται και η συμμετοχή ομάδων από ξενόγλωσσα Κολλέγια της Αθήνας.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass