Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τη ρύπανση των ποταμών

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2014 14:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:26

Στην «κατ' εξακολούθηση μόλυνση των ποταμών της Ελλάδας από τα ελαιοτριβεία» αναφέρονται βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και, Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνουν οι βουλευτές «σημαντική παραμένει η μόλυνση των ποταμών ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές από τη λειτουργία τριφασικών ελαιοτριβείων, παρά τις χρόνιες πλέον προσπάθειες πάταξης του φαινομένου και τις σχετικές διαβεβαιώσεις τριών Υπουργείων σε ερώτησή μας το Σεπτέμβριο του 2012 (υπ. Αριθ. 1750/17.9/12) αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα υγρά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας των ελαιοτριβείων υπόκεινται στις δεσμεύσεις της ΚΥΑ Φ. 15/4187/266, αντίστοιχα τα επεξεργασμένα απόβλητα υπόκεινται στις δεσμεύσεις της ΚΥΑ οικ. 145116. Παράλληλα, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΕΚΑ «Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε ελαιοτριβεία κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου κάθε έτους» (απ. υπ. αριθ. 235/β/5.10.12).

Παρά τα ανωτέρω όμως, και ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, σε πολλές περιοχές της χώρας “μαύρισαν” τα ποτάμια από τα απόβλητα, γεγονός που οδηγεί σε εύλογες απορίες ως προς τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» θα αξιολογούνται 62 προτάσεις συνολικά (Υπ. Αριθ. 228/8/10/2012). Αντίστοιχα, έχει εγκριθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2010» στο ΒΙΟΠΑ το οποίο έληξε το Νοέμβριο του 2013, θα επιδοτείτο η δημιουργία μονάδας καθαρισμού και εξυγίανσης υγρών αποβλήτων.

Δεδομένου ότι η απόρριψη υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων με τον τρόπο που γίνεται επιβαρύνει τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στην οικονομία των τοπικών περιοχών αλλά και στο σύνολο των ελαιοπαραγωγικών νομών, καθώς και ότι η συμμόρφωση με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελαιοτριβείων και την υποχρεωτική συλλογή και των υγρών αποβλήτων, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε όφελος των επιτήδειων, τιμωρώντας ουσιαστικά όσους έχουν συμμορφωθεί

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Προτίθεται να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων προς τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ανανεώσει τις άδειες που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων τους, και αν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υδάτινων πόρων;

Έχουν πραγματοποιηθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε όλα τα ελαιοτριβεία προκειμένου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σύμφωνα με το Ν.4014/2011; Αν ναι, ποια τα ποσοστά συμμόρφωσης;  Σε ποια φάση βρίσκεται ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο στο ΒΙΟΠΑ (ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2010);

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», πόσα ελαιοτριβεία εκσυγχρονίστηκαν και πόσα νέα ελαιοτριβεία διφασικής λειτουργίας ιδρύθηκαν ή συγχωνεύτηκαν;  Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων;  Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την τεχνολογική αναβάθμιση και των πυρηνελαιουργείων, ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται πυρήνα υψηλής υγρασίας;» καταλήγουν οι  βουλευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass