Κρ. Αρσένης: Να σταματήσει τώρα η κυβερνητική "εκτροπή" του Αχελώου

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2014 22:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:40

Να σεβαστεί άμεσα και στο ακέραιο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ - που έκρινε αντίθετο με τη συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, το έργο της εκτροπής του Αχελώου - καλεί με δηλώσεις του, την ελληνική κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

 Θέτοντας προ των ευθυνών της την επί σειρά ετών παρανομούσα ελληνική διοίκηση, ο Κρίτων Αρσένης, χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ απαιτώντας «εδώ και τώρα» ανατροπή των σπάταλων, εν μέσω τις χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας, σχεδιασμών της κυβέρνησης, σε ένα έργο χωρίς κοινωνικό όφελος.

 Απόφαση – «κόλαφος»

Ως γνωστόν, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του WWF Ελλάς, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου. Με την απόφαση ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες είχαν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για τη μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου και συνακόλουθα η εκτέλεση των σχετικών έργων (φράγμα, ταμιευτήρας, υδροηλεκτρικός σταθμός ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρού, κ.ά.).

Στο «δια ταύτα», η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει συνοπτικά ότι με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου:

α) Παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

β) Τα έργα εκτροπής, ποσότητας 600 εκατ. κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που προκαλούν εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος σημειωτέον έχει καταθέσει στο παρελθόν σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει με αφορμή την απόφαση:

«Το ΣτΕ δικαίωσε για άλλη μια φορά τις προσπάθειές της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών έκριναν πως κακώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι χωρίς προηγουμένως να εκπονηθεί αναλυτική μελέτη, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε σχέση με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού αλλά και την προστασία των περιοχών NATURA και των πολιτιστικών μνημείων που θα επηρεαστούν από το έργο. Με άλλα λόγια, οι δικαστές επανέλαβαν στη διοίκηση το επί σειρά ετών γνωστό και αυτονόητο: Ότι η βλάβη που θα προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον από την ανεύθυνη διαχείρισή του, θα είναι μη αναστρέψιμη και αντίθετη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που ακυρώνει περιβαλλοντική μελέτη και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως έτσι πρόχειρα και σπάταλα που έχει σχεδιαστεί ένα τόσο φαραωνικό έργο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, όπως διατείνονται οι εισηγητές του, αλλά συνεργεί στην υποβάθμισή τους. Και τα μείζονα ερωτήματα που ανακύπτουν, καταλήγει ο Κ. Αρσένης, είναι:

-«Σκοπεύει να σεβαστεί η κυβέρνηση τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, ή για άλλη μια φορά θα την αγνοήσει εκτρέποντας το κράτος δικαίου;

- «Προτίθεται να ελέγξει τις ποινικές ευθύνες από τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε ένα φαραωνικό έργο που συνέχισε να χρηματοδοτείται παρά τις διαδοχικές ακυρώσεις από το Σ.τ.Ε.;».

 

 Το ιστορικό των προσφυγών

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991.

Μέχρι τώρα την Ολομέλεια έχει απασχολήσει κατ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass