Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2014 14:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:21

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού  η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.

Για τον εορτασμό της ημέρας του νερού, η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 115 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Η εξέλιξη της Υδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την  υποστήριξη της ΔΕΥΑ Πάτρας, στην Πάτρα (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών) στις 22/3/2014 (ώρα έναρξης 15.00) στα πλαίσια του Διεθνούς Συμποσίου της IWΑ «Regional Symposium on Water, Waste Water and Environment: Traditions and Culture».

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του νερού η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι στη χώρα μας και στα αστικά κέντρα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης κι επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων παρέχουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) οι οποίες είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού , δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα, είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και λειτουργούν με ευελιξία και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 130 Δ.Ε.Υ.Α. παρέχοντας  υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε 5 εκ. περίπου πολίτες.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν έργα εφάμιλλα αυτών των πιο ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου με αποτέλεσμα η υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού και  των εκροών των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και γενικά η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης κι αποχέτευσης στη Χώρα μας να μην υστερούν σε σχέση ακόμη και αυτών πολλών άλλων χωρών της ΕΕ.

 

Επίσης, η συμβολή των ΔΕΥΑ στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παράκτιες αστικές περιοχές.

Ειδικότερα οι Δ.Ε.Υ.Α.:

1.  Απασχολούν περίπου 4.200 εργαζόμενους.

2.  Λειτουργούν πάνω από 170 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων εξυπηρετώντας περίπου 4.800.000 κατοίκους.

3.  Ελέγχουν και συντηρούν πάνω από 67.500.000 μέτρα δίκτυο ύδρευσης.

4.  Ελέγχουν και συντηρούν πάνω από 27.700.000 μέτρα δίκτυο αποχέτευσης.

5.  Διαθέτουν χώρους αποθήκευσης νερού (δεξαμενές) άνω των 1.420.000 Μ3.

6.  Λειτουργούν πάνω από 5.200 γεωτρήσεις με την ωριαία παραγωγή να ξεπερνά τα 121.700 Μ3.

7.  Οι επενδύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ξεπεράσει τα 10.800.000.000 € εκ των οποίων το 31,61% αφορά επενδύσεις σε ύδρευση και 62,74% αφορά επενδύσεις σε αποχέτευση.

8.  Ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες με πάνω από 600 εκ. € ετησίως.

9.  Συνεισφέρουν στο κράτος πρόνοιας με ποσά άνω των 170 εκ. € ετησίως.

10. Συνεργάζονται με πάνω από 1.300 τοπικές επιχειρήσεις δημιουργώντας για κάθε 1.000.000 € επένδυση 19,48 θέσεις εργασίας, δηλαδή συνεισφέρουν στην απασχόληση με 210.000 θέσεις εργασίας (σύμφωνα με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί).

11. Έχουν μειώσει τις απώλειες των δικτύων σε 25,78% στο έτος 2012 από 42,21% που ήταν στο έτος 2008.

12. Τιμολογούν το νερό σε χαμηλότερη τιμή από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

13. Έχουν κατορθώσει να ανακτούν το κόστος φυσικών πόρων (Οδηγία 2000/60/ΕΕ) σε ποσοστό 84,68% στο έτος 2012.

14. Εφαρμόζουν ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που βοηθούν άνω του 5% του συνόλου των δημοτών που εξυπηρετούν.

15.Στην περίοδο 2007-2013 έχουν επενδύσει 3 δις € σε έργα ύδρευσης / αποχέτευσης .

16.Διαθέτουν ετοιμότητα για το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) που ξεπερνά τα 2,5 δις €.

Ταυτοχρόνως, οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν δύο νέες «προκλήσεις» που ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον των επιχειρήσεων:

Τον τελευταίο καιρό ο ν. 1069/80 ιδρυτικός νόμος των Δ.Ε.Υ.Α., ένα πρωτοποριακό για την εποχή του θεσμικό εργαλείο που άντεξε στο χρόνο και συνετέλεσε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης , πλήττεται κι αποδυναμώνεται συνεχώς από ρυθμίσεις που αναιρούν την ευελιξία των Δ.Ε.Υ.Α. κι αλλοιώνουν το χαρακτήρα τους ως δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΕΔΕΥΑ πριν από ένα μήνα περίπου πρότεινε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών την πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του ν. 1069/80 ώστε να είναι συμβατός και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες του τομέα. Ο Υπουργός αποδέχθηκε το αίτημα της ΕΔΕΥΑ κι επίκειται η συγκρότηση της ad hoc Επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των Δ.Ε.Υ.Α.

Ταυτοχρόνως, η ΕΔΕΥΑ εκλήθη από την Υποεπιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών να παρουσιάσει τις θέσεις της για την επόμενη φάση του «Καλλικράτη». Η ΕΔΕΥΑ ελπίζει ότι με τον «νέο 1069» και με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» οι ΔΕΥΑ θα κατορθώσουν να αποκτήσουν έναν νέο βηματισμό μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass