Πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2014 23:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:30

Ερευνητές ορνιθολόγοι στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE που υλοποιείται στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου για το Κιρκινέζι  (Κιρκινέκα) αναζητούν φωλιές Κιρκινεζιών για μελέτη και παρακολούθηση.

Όσοι ιδιοκτήτες σπιτιών και αποθηκών φιλοξενούν φωλιές Κιρκινεζιών και ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη μελέτη του είδους καλούνται να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κ. Χρήστο Χρηστάκη) στα τηλέφωνα 2421093280, 6931937220 και στο email xristakis.xristos@gmail.com ή από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα τηλέφωνα 6974886234, 6978442990 και στο e-mail pkordopatis@ornithologiki.gr.

Για την αναπαραγωγική περίοδο 2014, οι δράσεις θα εστιαστούν κατά προτεραιότητα στους οικισμούς των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.  Η ομάδα του προγράμματος θα επισκεφτεί τις ιδιοκτησίες των ενδιαφερομένων και θα πραγματοποιήσει καταγραφή των φωλιών και των νεοσσών, δακτυλιώσεις σε όλους τους νεοσσούς στις προσβάσιμες φωλιές για να μελετηθεί κατά πόσο τα πουλιά επιστρέφουν στο ίδιο χωριό ή και στο ίδιο κτίριο κάθε χρόνο για να φωλιάσουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον είναι δυνατόν θα τοποθετηθούν πομποί για τη μελέτη των καθημερινών μετακινήσεων των Κιρκινεζιών για αναζήτηση τροφής στον κάμπο αλλά και των μεταναστευτικών τους διαδρομών.

Εφόσον ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο ιδιοκτητών κτιρίων που φιλοξενούν φωλιές Κιρκινεζιών. Μέσα από το δίκτυο θα λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μελέτη στις φωλιές στις ιδιοκτησίες τους, οδηγίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν το Κιρκινέζι στο σπίτι και τον αγρό.

Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρόσωμο γεράκι, το οποίο φωλιάζει σε κοιλότητες σε στέγες σπιτιών και αποθηκών. Την περίοδο αυτή στα κτίρια όπου φιλοξενούνται Κιρκινέζια παρατηρούνται τα πουλιά στην είσοδο των ανοιγμάτων και στις στέγες των κτιρίων.

Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: "Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας" (LIFE11NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου,  με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: www.life-kirkinezi.gr, facebook/LifeKirkinezi

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass