Νίκη στη μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2013 20:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:24
 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, συμφώνησαν με την πρόσφατη πρόταση του Επιτρόπου Barnier, να εξαιρεθεί το νερό από τη νέα Οδηγία, σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης.Πρόκειται στη ουσία για μια νίκη του κινήματος των πολιτών, που μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας  Πολιτών για το νερό “right2water”, έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών, κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης, σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.

Η σημασία αυτής της απόφασης φαίνεται από την άμεση αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εταιριών Ύδρευσης Διεθνής (AquaFed) που με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στην εξαίρεση του νερού από το πεδίο εφαρμογής της Oδηγίας, κάτι που προφανώς θίγει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών παροχής νερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των «Οικολόγων Πράσινων»: «Σε όλες αυτές τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει επιμένοντας στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Την αναίρεση αυτής της μνημονιακής δέσμευσης ζήτησε πρόσφατα με επείγουσα γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με βάση την πρόσφατη πρωτοβουλία Barnier, το γεγονός ότι οι δυο επιχειρήσεις δεν επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο, αλλά και την αντίρρηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων Πολιτών για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης όπως αυτή καταγράφεται από δημοσκοπήσεις.

Στην περίπτωση μάλιστα της Θεσσαλονίκης, όπου ο σχετικός διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση έχει ήδη περάσει στο 2ο στάδιο, οι πολίτες μέσω του «SOSτε το Νερό» που δημιουργήθηκε ώστε να συντονιστούν οι δράσεις στο κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ασκούν πιέσεις προς όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης ώστε να λάβουν θέση ενάντια στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ήδη όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δήλωσαν την αντίθεσή τους και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους. Σύμφωνα με το Νόμο 3463/2006 οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους.

Ωστόσο, στην απόφαση των δήμων που έχει εκφραστεί και μέσα από το συλλογικό τους όργανο, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεν. Μακεδονίας, έκπληξη αποτελεί η στάση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Καρούντζου, που με έγγραφό του προς το Δήμο Θέρμης, αποφαίνεται ότι η απόφαση περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους και δεν εμπίπτει στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του δήμου, κατά συνέπεια δεν μπορεί να διεξάγει σχετικό δημοψήφισμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους.

Καταδικάζουμε τη στάση της κυβέρνησης και του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επιχειρεί να παρακάμψει τη βούληση των πολιτών και να καταπιέσει τη φωνή τους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass